Groentesprokkel 07

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Eindelijk is het zover, de grote serreopbouwwerken zijn begonnen! Met dank aan de weergoden, die ons erg gunstig gezind zijn, en het niet laten vriezen, regenen of waaien. Anders kunnen de palen niet ingegraven, zakt de lader het land in, of waait het plastic weg. En we konden ook nog een laatste keer mini-veldsla oogsten voor in jullie pakketten, beetje ondermaats, maar wel lekker. Die hadden we beschut in de serre geplant, tot ze plotseling na de serreval blootgesteld werd aan alle winterse elementen. Alweer met dank aan diezelfde weergoden die de voorbije maand voor zodanig zacht weer gezorgd hebben dat de veldsla het overleefde en toch een beetje is blijven groeien. Ook de warmoes, kervel, radijzen en spinazie hebben het totnutoe hier en daar overleefd. Volgende week staan ze weer lekker beschut onder zeil, maar ’t zal afwachten zijn wat er dan nog van overgebleven zal zijn na de doortocht van de noeste serrebouwers… Het wordt even de ogen dichtknijpen, en blij zijn met wat er overblijft. We zien wel. Als de serre maar terug recht staat, dan kunnen we er terug tegenaan. Met dank aan alweer die vele handen die komen sleuren en sleutelen.

In het nog rechtstaande stuk serre hebben Arne en Jan de grond al klaargelegd om wortelen en raapsteel te zaaien, het prilste begin van ons teeltseizoen. Altijd spannend om zien, dat eerste kiemen. En ieder voorjaar toch weer die zweem van twijfel: zal het deze keer ook weer lukken? Gaat dat wonder zich blijven herhalen? Vreemd toch dat die vraag ook maar in me opkomt, ergens toch een gebrek aan vertrouwen in het Leven. De natuur stelt zich daar immers geen vragen over, die doet dat gewoon, ze blijft de kringloop gewoon verder zetten, elk jaar opnieuw. Vol overgave wordt er gekiemd, gegroeid, gesproten, want de lente komt eraan! In onzen bureau staat er een grote doos te wachten, vol zaden allerlei. De komende tijd vliegt die open, als een doos van Pandora, om ons hele Zonnekouterland te bevolken met kiemende, spruitende, groeiende groenten. Eén grote doos zaden, goed voor een jaar lang eten voor duizend klanten. Wonderbaarlijk toch?
An

Samenstelling pakket

Klein: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; knolselder, rode kool, witlof van de Wassende Maan; Chinese kool (B) via Biofresh
Groot: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; rode kool van de Wassende Maan; witlof, groene pompoen van Vander Hauwert; sjalot van ’t Livinushof; Chinese kool (B) via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter; knolselder, rode kool, witlof van de Wassende Maan; appel Topaz van Warmonderhof (Nl), peer concorde van ‘t Olmenhof (Nl), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz van Warmonderhof (Nl), peer concorde van ‘t Olmenhof (Nl), kiwi (It), wijnappelsien moro (It) via Biofresh
Aardappelen: Juliette (vaste kokers) van ‘t Livinushof

Recept

Chinese kool met eireepjes (http://www.odin.nl)

Nodig: 1 Chinese kool, zonnebloemolie, 2 eieren, ½ tl komijn, zout, cayennepeper, 2 tenen knoflook, geperst
Was de Chinese kool, laat ze uitlekken, snij in reepjes en roerbak in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar. Kluts de eieren met komijn, kruidenzout, cayennepeper en evt. knoflook en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en schep deze door de Chinese kool. Laat nog even op een laag pitje staan om de smaken wat door te laten trekken. Heerlijk met bijvoorbeeld gemengde (wilde) rijst of rogge.