Groentesprokkel 06

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Naast mij op de grond staan drie dozen vol pakjes, iedere dag wordt er wel één afgeleverd. Cadeautjestijd, zou je zo zeggen. Het voelt ook wel zo, we krijgen dezer dagen het mooiste geschenk waar je als boer van kan dromen: zakjes vol edel biologisch groentenzaad; met zorg geselecteerd, geteeld, verpakt. Daarboven staan op ons rek ook nog vier kostbare potten met eigen zaad, vorige zomer gewonnen uit prei, venkel, roodlof en selder. Straks wordt alles volgens een ingenieus uitgedokterd plan uitgezaaid op het Zonnekouterland, en dan geschiedt het wonder. Die enkele dozen vol zaad zullen uitgroeien tot een rijke oogst waar duizenden mensen uit de regio een heel jaar van zullen kunnen smullen. Tonnen groenten zullen we (hopelijk) van het land sleuren. Met dank aan de zon, de regen, de aarde, en de vele handen die ons hierbij zullen helpen.
Ons teeltplan voor volgend jaar hebben we uitgewerkt in afspraak met de andere Vroenteboeren, onze hersenen gepijnigd, de hoeveelheden uitgerekend, de zaaidata vastgelegd, de zaden besteld… en nu is dus alles toegekomen. Het was best wel pittig; dit jaar moesten we ons met de Vroente, naast het hele abonnementsgebeuren, ook meer afstemmen op de verkoop op de Lousbergmarkt. Een abonnement vraagt een wekelijkse grote hoeveelheid van een bepaald gewas: een goede variatie met veel basisgroenten en regelmatig ook eens iets anders. Een dagelijkse marktverkoop ‘in ’t stad’ vraagt continu kleinere hoeveelheden van vanallesennogwat, en daarbovenop heel wat ‘speciallekes’, zoals verse kruiden, veel fijne bladgewasjes… Een hele uitdaging om zo’n jaar helemaal in kaart te brengen. Zo zonder kristallen bol. Alhoewel, we kunnen, dankzij al die abonnees, toch al goed in de toekomst kijken: we kunnen voorspellen wat we allemaal nodig hebben, en hoeveel. Alleen het weer, de elementen, daar zijn we samen met de gewassen aan overgeleverd, daarvan kunnen we alleen maar het beste hopen.
We proberen dit jaar nog wat meer te vullen, met wat minder gaten in het teeltseizoen. Wij zijn binnen de Vroente de ‘vroegste’ teler, op onze zandgrond is in het voorjaar veel meer mogelijk; de grond droogt rapper uit en warmt vlugger op; een kwaliteit die we zo goed mogelijk moeten benutten. De Kollebloem en Ourobouros kunnen maar later in gang schieten, maar zijn met hun zwaarder gronden beter geschikt voor bewaarteelten. En Koen, vorig jaar hier Landwijzerstagiair, zal als eindwerk bij Daniel Vandevoorde (biokleinfruit-boer in Afsnee) ook een deel aanvullende teelten zetten voor de Vroente.

Wat verandert er dit jaar zoal op de Zonnekouter?
In de serre: rucola, radijzen en spinazie overwinteren om er zo vroeg mogelijk te kunnen oogsten, vroege rode biet en courgettes, vroege snijsla, late stengelui. Buiten: nu ook vroege aardappelen, schorseneren en haverwortel.
En zoals ieder jaar proberen we ook wat nieuwe rassen uit: een Duits mals rond slaras waar Arne ’t water van in de mond krijgt (onder de tongtwistende naam ‘Grazer Krauthäuptel’), verschillende soortjes paprika (met zwoele namen als Afrodita, Yolo Wonder, Liebesapfel, Ferenc Tender) en tomaat, komkommer en meloen, schorseneren, radijzen (naast onze toffe rode Rudi nu ook French Breakfast), savooi, spruiten en pompoenen, verschillende vormen en kleuren bonen…
Heel wat om van te dromen en te watertanden!
De plannen zijn gesmeed, de teerling geworpen, de zaaikalender ingevuld: hiermee is het startschot gegeven. En een niet onbelangrijk detail: boer Arne is terug van vakantie! (alhoewel we de Zonnekouter hier ondertussen ook best rechthielden, zo onder vrouwen…, maar toch…).
Het seizoen trekt zich eerst nog traag op gang, als een diesel: eerst de voorbereidingen, het land klaarmaken, voeden met compost, inwerken, de bedjes spreiden, zaaien, en wachten op het kiemen. En dan neemt het land ons over, dan moeten we mee op de trein, en zijn als boer het hele verdere jaar overgeleverd aan wat het land en de groenten van ons vragen. Met als grootste boerenkunst: leren kijken wat nodig is, en het doen op het juiste moment.
Pure Zen.
Mijn handen beginnen al te jeuken: laat Het nu maar beginnen!
An

Samenstelling pakket

Opgelet: vorige week stond verkeerdelijk aangegeven dat er pompoenen in ‘t groot pakket zaten. Dit was dus niet de bedoeling…
Klein: veldsla, savooi van de Vroente-Zonnekouter, wortelen, sjalot ‘cuisse de poulet’van ‘t Livinushof; mizuna van Hebben, knolselder van ‘t Zilverleen, schorseneren (B) via Biofresh.
Groot: veldsla, savooi, ingemaakte tomaten van de Vroente-Zonnekouter, witlof, knolselder van De Wassende Maan, wortelen, sjalot ‘cuisse de poulet’ van ‘t Livinushof; mizuna van Hebben
Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter, prei van PCBT, sjalot ‘cuisse de poulet’ van ‘t Livinushof; mizuna van Hebben; appel topaz Van Eykeren; schorseneren (B), wijnsien tarocco (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored Van Eykeren; peer conference (Nl, demeter), wijnsien tarocco (It), clementines (Es), avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: Biogold van ‘t Livinushof voor de evenweekse abonnees