Groentesprokkel 06

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De werkdag zit er bijna op en toch moet er nog snel een nieuwsbrief geschreven worden. Want natuurlijk houden we jou graag op de hoogte van het reilen en zeilen hier op de boerderij. Maar soms zou het ook gemakkelijk zijn om op ‘geen nieuws, goed nieuws’ te kunnen berusten. Hier op de boerderij zou dit dan betekenen dat er zodanig veel aan het gebeuren is, dat er eigenlijk weinig tijd is om ons even neer te zetten en dat alles op te schrijven. Hoewel, ik som het graag even voor jou op!
Er is deze week heel wat werk verzet in de Bunderstraat, want ja er zijn opnieuw bomen geplant, deze keer verschillende soorten fruit (van appels tot kers en moerbei)! Er werden 5 lange rijen geplant, waartussen we, in 2021 graag groenten zouden telen: ons eerste agrotforestryland. De putten graven, de steunpalen inkloppen, de bomen op hun plaats leggen om vervolgens vast te zetten in de put. Één voor één taken waar, bij hevige wind, de gezonde moeheid snel kan toeslaan, maar de voldoening de overhand neemt.

Woensdag werd de haag langs de straat sterk gesnoeid. Een werk dat gemakkelijk op de lange baan geschoven wordt. Maar door dat er volgende week werken starten om onze straat opnieuw te asfalteren, werd het snoeien nu wel prioritair. Tijdens de werken blijft onze boerderij bereikbaar, mits een kleine omlegging, we zullen zien hoe de werken er aan toe gaan en houden jou via onze sociale media zeker op de hoogte! Bovendien heeft het snoeien van de haag nog een pluspunt met zich meegebracht, want nu hebben we ook de kans genomen om de parking wat uit te breiden!

En dan donderdag, dat is uiteraard dé pakkettendag. De schuur staat dan vol met groenten die klaar zijn om jouw pakket in te gaan. De groenten laten ons weer fantaseren over het koken door ‘de postelein op een bedje van prei’ te serveren in het pakket.

Over postelein gesproken, het is één van mijn geliefde bladgewasjes geworden sinds ik de heerlijke pesto ervan heb ontdekt. Dus bij de recepten nog eens mijn favoriete gerecht, namelijk ‘de pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeerblokjes’.

Mmmm smakelijk!
Judith

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en postelein van de Vroente-Zonnekouter; witte kool van De Wassende Maan; pompoen oranje van ’t Livinushof; pastinaak van ’t Goed ter Heule; witloof van Vanderhauwert

Groot: veldsla, postelein en prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; pastinaak van Goed ter Heule; witte kool van De Wassende Maan; pompoen oranje van ’t Livinushof; witloof van Vanderhauwert

Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van Goed ter Heule; wortel en pompoen oranje van ’t Livinushof; witte kool van De Wassende Maan; appel Natyra via Bio Brugs Ommeland; peer Conference (Nl) en mandarijn (It) via Biofresh

Fruit: appel Natyra via Bio Brugs Ommeland; peer Conference (Nl), mandarijn (It), sinaas Azahar (Es) en avocado Hass (Es) via Biofresh

Aardappel: vastkokende Alouette van De Wassende Maan

Recepten

Pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeer

Nodig: 2 à 3 grote aardperen, 500g pasta (fusilli, caserecce, cavati), voor de pesto: 1 bussel postelein, ± 250g Parmezaanse kaas, peper en zout, pijnboompitten (of ander noten), olijfolie, teentje look

De aardpeer hoeft niet perse geschild te worden, het is voldoende deze goed af te schrobben onder stromend water. Snij de aardpeer vervolgens in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aardpeer tot die zacht is.

Laat water koken voor de pasta.

Terwijl de aardpeer op het vuur staat, maak je de pesto.

Doe een deel van de kaas, de pijnboompitten, de look, de olijfolie en de postelein in een blender of hakmolen. Breng op smaak met peper en zout en voeg naar smaak nog extra kaas, pitjes of olijfolie toe. Doe dit tot je een lekkere gladde massa hebt.

Wanneer de pasta beetgaar is, meng je de pasta met de pesto van postelein en de aardpeerblokjes. Werk af met enkele blaadjes postelein

 

Pastinaakkoekjes

Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 eetlepel olie en 2 eetlepels kwark; 2 eetlepels meel, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 mespunt zout

Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.