Groentesprokkel 05

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het sneeuwt hier, dat merk je aan het licht dat zo sterk in je ogen schijnt als je naar beneden durft kijken. En aan het gedrag van sommige boeren die rond de serre hangen. Jan wandelt binnen en kijkt een beetje angstig naar boven alsof de hemel op zijn hoofd gaat vallen. Arne staat er boven op brandslangen uit te gooien om de sneeuw weg te sproeien. Verhalen over het instorten van de serre vorig jaar heb ik gehoord, meestal getint met wat goede bitterzoete humor. Ik merk dat ik er toch niet echt over durf vragen want zuur, dat was het eigenlijk.
Dat het sneeuwt dat merk je ook binnen, aan de dikte van de soep; hoe kouder, hoe voedzamer, hoe meer brokken. Aan de wangen van de mensen die soep slurpen, die extra rood en warm zijn. Aan de ogen van de mensen die af en toe naar buiten staren om te genieten van het rustige landschap. En aan de natte kousen onder tafel van zij die onderschat hebben hoe nat sneeuw kan zijn.
Dat het sneeuwt, merk je ook aan de snelheid waarmee ik mij voortbeweeg op de boerderij. Traag, maar gestaag zullen we het maar noemen. Ik probeer er niet tegen te vechten en even wat trager te zijn.
Geniet van jullie groenten en de sneeuw, ze zijn het waard!

Hanne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; ajuin van ’t Livinushof; rode biet van PCBT; pompoen van Lieven Delanote; bleekselder (Es) via Biofresh
Groot: veldsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; wortelen van ’t Livinushof; rode biet van PCBT; pompoen van Lieven Delanote; champignons (B), bleekselder (Es) via Biofresh
Gemengd: veldsla, prei van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; rode biet van PCBT; pompoen van Lieven Delanote; appel topaz, peer conference van Van Eykeren; appelsien (It) via Biofresh
Fruit: appel cox, peer conference van Van Eykeren; avocado (Es); appelsien (It) via Biofresh

Recepten

Saffraan-aardperensoep
Nodig: Enkele saffraandraadjes, 250 g aardperen, 2 el citroensap, 1 el olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 l groentebouillon, 3 tl gemalen komijn, 500 g aardappelen geraspt, 2 tl citroensap extra, postelein
Doe de saffraandraadjes in een tas met 2 el kokend water. Schil de aardperen, snijd ze in dunne plakjes, en doe in een kom water met wat citroensap tegen verkleuring. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit ze zacht. Voeg de komijn toe en bak hem 30 sec mee. Voeg de uitgelekte aardperen, aardappelblokjes, het saffraanmengsel, de bouillon en het extra citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat 15min sudderen, tot de aardperen helemaal zacht zijn. Voeg de postelein toe en pureer tot een glad mengsel; breng op smaak met zout en peper.

Risotto met bleekselder,basisrecept voor 6 personen
Nodig: 1,5 l groentebouillon (groente-, kip- of vis-), 3 fijngehakte sjalotten, 2 stelen bleekselder fijngehakt,2 tenen knoflook fijngehakt, 350 g arboriorijst, 1 dl droge witte wijn, 60 g boter, 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas
Verhit de bouillon. Verhit in een andere pan olie, laat sjalotten en selder 3 minuten zweten; voeg nu de knoflook toe, na nog 2 minuten de rijst. Zet het vuur hoger en laat de rijst terwijl je voortdurend roert, glazig bakken. Voeg de wijn toe; als de wijn opgenomen is, een soeplepel hete bouillon toevoegen. Temper het vuur,blijf de bouillon bij de rijst lepelen almaar roerend; wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je de volgende lepel bouillon toevoegt( dit neemt ongeveer 15 minuten). De rijst moet beetgaar zijn. Afsmaken met peper en zout. Zet de pan van het vuur en roer er boter (kan je ook weglaten) en gemalen Parmezaanse kaas door.
Opdienen met een verse groene salade en stokbrood.

Soufflé van rode bieten
Nodig: 2 el. olie, 3dl bouillon, 50g bloem (of griesmeel), 500 g geschilde rode biet, 1 grote gesnipperde ui, 50g gemalen amandelen, ½ tl. nootmuskaat (of 2 tl koriander), 2 kleine eierdooiers, zout, 1 zure appel in kleine blokjes, wat citroensap verlicht ook de smaak van de bieten, 2 stijfgeklopte eiwitten
Vermeng in een ruime pot op een zacht vuur de bloem met de olie, voeg al roerend de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat even doorkoken en haal van het vuur. Rasp intussen de rode biet en roer ze met de rest van de ingrediënten (tot en met de appel) door de nog lauwwarme pap. Het moet een smeuïg mengsel worden. Schep tot slot zachtjes de geklopte eiwitten erdoor en vul de massa in een vuurvaste schaal (2l inhoud, ingevet). Bak 30-40 minuten bij 200°C, onderste helft van de oven. De soufflé kan verdubbelen van volume tijdens het bakken; doe de oven niet open tijdens het bakken, anders kan ze in elkaar zakken. Dien de soufflé meteen op.