Groentesprokkel 05

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De eerste sneeuwklokjes en krokussen staan dit jaar al boven en Maria Lichtmis moet nog komen! Maria Lichtmis, 40 dagen na het donkerste punt van het jaar, kondigt de terugkeer van het licht aan en het einde van de ´strenge´ winter. Het lengen van de dagen wordt gevierd en het feest nodigt ons uit om ons licht weer de wereld in te brengen (in tegenstelling tot Sint Maarten, wanneer we naar binnen keren om daar voor ons licht te zorgen, 40 dagen voor Kerst).
Met het lengen van de dagen zijn de kippen weer begonnen met eitjes leggen en de meeste boerenfamilies hadden ook nog wel wat meel in voorraad en dus… is Maria Lichtmis onlosmakelijk verbonden met Pannenkoeken!
Zoals het oude Vlaamse gezegde: “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm.”
De Donderdag is op de Zonnekouter een feestelijke dag, omdat het hof dan gevuld is met vaste medewerkers, stagiaires én de pakkettenmadammen. Een goed moment dus om ons te laven aan een pannenkoekenberg en even stil te staan bij dit moment.

Iets anders wat licht bracht deze week was een verrassingsbezoek van ons Jana. Ze kwam hier aangevlogen, raakte ons even aan met haar bruisende energie en vliegt nu weer verder. Aan iedereen die mij in de loop van de weken heeft gevraagd hoe het haar gaat kan ik nu dus antwoorden; ze leeft en straalt.

Februari brengt naast licht ook kriebels teweeg, door bezig te zijn met het teeltplan, zaden te bestellen en nu nog iets; het is de maand waarin onze serre weer opgebouwd zal worden! Elke dag voelt dus een beetje als Sint-Nicolaas, want je weet maar nooit wanneer de opbouwers het erf op zullen komen rijden. Ondertussen doen wij rustig voort en geniet ik nog wat van de stille winter, want voor je het weet staan we weer te zweten in de serre.

Winterse groet,
Kim

Samenstelling pakket

Klein: oranje pompoen, pastinaak, witlof van de Wassende Maan; spruiten van Goed ter Heule; veldsla, paksoi van Hebben
Groot: gele biet van de Vroente-Kollebloem; oranje pompoen, pastinaak, witlof van de Wassende Maan; spruiten van Goed ter Heule; veldsla, paksoi van Hebben
Gemengd: gele biet van de Vroente-Kollebloem; oranje pompoen, pastinaak, witlof van de Wassende Maan; paksoi van Hebben; peer conference (B), kiwi (It), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: appel Greenstar (omschakeling, B), peer conference (B), kiwi (It), pompelmoes (It) via Biofresh
van O’Bio; via Biofresh

Recepten

Salade van gele biet, feta en noten
Nodig: 2 grote of 3 kleine gele bieten, 200 g feta, 1 el olijfolie, 1 el appelazijn of balsamico, veldsla, stukjes walnoten of geroosterde zonnepitten, zwarte peper uit de molen, kruidenzout
Kook de bieten in hun schil tot ze van je vork afglijden als je erin prikt. Laat ze afkoelen en trek de kontjes en schillen eraf. Snijd de bieten en de feta in blokjes. Klop de olie met de appelazijn en de peper tot een gladde dressing, en
meng alles door elkaar.

Soep van pastinaak en gember
Nodig: 1 ui, 1 teentje look, 1 stukje gember van 2 cm, 2 el olijfolie, 1 preiwit , 2 pastinaken (indien grote: 1 is voldoende), 1/2 knolselder, 1,5 l bouillon, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 1 chilipepertje, 1/4 bosje bieslook, peper, zout
Pel en snipper de ui en de look. Schil de gember en maak fijn met een rasp. Verhit de olijfolie in een kookpot en voeg er de ui, look en gember aan toe. Laat even uitzweten. Maak de prei, pastinaak en knolselder schoon en snijd alle groenten grof en voeg toe.Blus met de bouillon en voeg tijm en laurier toe. Laat de soep 20 minuten koken. Verwijder de tijm en de laurier en mix de soep fijn. Ontzaad het chilipepertje en snijd heel fijn. Voeg toe op het allerlaatste moment. Snijd de bieslook zeer fijn en voeg aan de soep toe als garnituur. Kruid af met peper en zout en serveer heet.