Groentesprokkel 02

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Terwijl ik hier rustig binnen in de bureau de nieuwsbrief zit te schrijven, hoor ik gelach en geroep vanuit de schuur. Judith, Marianne en Elke hebben het zot in hun kop, waarschijnlijk een gevolg van de klimaatsverandering. Het valt ze niet kwalijk te nemen als je op een bovengemiddeld warme en zonnige januaridag in de koele schuur groentepakketten staat te maken, terwijl in de warme, zonnige serre met t-shirttemperaturen, Lukas en Michiel de grond klaarleggen voor het eerste lentegroen. Er zullen frisse blaadjes en radijsjes gezaaid worden. Vorig jaar hadden we al buiten tuinbonen, radijs en spinazie gezaaid. Dit jaar is het iets natter. Het heeft ondertussen wel al wat geregend maar heel nat is de grond niet. In winters met veel regenval zie je hier en daar op ons groenteteeltperceel een plek waar de grond verzadigd is met water, maar dit jaar is ons volledige perceel nog geen moment niet begaanbaar of berijdbaar geweest wat een deugd is tijdens het oogsten van savooi, spruiten, prei en schorseneer. In de buurt zie ik wel percelen die waterverzadigd zijn en het zijn niet per se laaggelegen percelen. Ik vind het een stimulans om verder in te zetten op onze huidige manier van werken. Al bijna twintig jaar wordt onze grond jaarlijks bemest met zelfgemaakte compost en groenbemesters én hebben we telkens opnieuw werklustige, enthousiaste mensen die karrevrachten oogst van het land halen en zo onze bodem sparen van zware machines.
Ook dit jaar starten we vol goesting aan een nieuw seizoen met een nieuwe uitdaging op het perceel in Gottem waar we voor het eerst groentes zullen telen. Bij deze bedank ik jullie als klant om opnieuw met ons in het nieuwe jaar het Zonnekouterverhaal verder te zetten waarbij jullie engagement een groot deel van onze drijfveer is!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: savooi, kervel en daikon van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; pastinaak van Dhaens; mizuna van Hebben; wortel van ‘t Livinushof
Groot: savooi, postelein en daikon van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; pompoen oranje van de Vroente-Kollebloem; pastinaak van Dhaens; mizuna van Hebben; witloof van Vanderhauwert; rode kool van het PCBT; wortel van ‘t Livinushof
Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; wortel van ’t Livinushof; mizuna van Hebben; appel Jonagold en peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Moro (It) en avocado Hass (Es) via Biofresh
Fruit: appel Jonagold en peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Moro (It), kiwi gold (It) en kumquat (It) via Biofresh
Aardappel: alouette (vastkokend) van De Wassende Maan

Recepten

De kumquats zijn kleine citrusvruchtjes, die diep oranje van kleur zijn en een friszure tot zoete, met een kruidige sinaasappelachtige smaak hebben. De kumquats kan je in zijn geheel opeten, net kleine snoepjes. Snij ze in fijne schijfjes en werk er zo je salade of aperitief mee af!

Gekonfijte kumquat met verse geitenkaas op zuurdesemtoast
Nodig: 100g kumquat, 100g suiker, zuurdesembrood, 200g verse geitenkaas, verse tijm, peper en zout
Maak eerst siroop: laat 100ml water met de suiker voor ongeveer 10 minuten inkoken, tot de siroop transparant is. Snij de kumquats doormidden en verwijder zoveel mogelijk pitjes. Laat de vruchten 30 minuten op een zacht vuurtje konfijten in de siroop. Dek af en laat, als kan, een nacht rusten. Rooster dikke sneden zuurdesembrood, besmeer met verse geitenkaas en beleg met de gekonfrijte kumquats. Werk af met tijm, peper en zout.

Mousse van aardpeer met witlofslaatje
Nodig: 6 middelgrote aardperen, 1dl room, 1dl melk, 2dl bouillon, 1 stronk fijngesnipperd witloof, 2 gedroogde fijngesneden abrikozen, 1 el gehakte pistachenoten, 3 el olijfolie, 1 el ciderazijn, peper en zout
Kook de aardperen gaar in de bouillon. Giet af en doe de room en de melk bij de aardperen. Laat even lichtjes in koken, maar let op dat de room niet gaat schiften. Pureer de aardperen en kruid met peper en zout. Maak een dressing van de olijfolie, azijn en peper en zout. Meng met het witloof, de pistachenoten en de abrikozen. Doe de aardperenmousse in een glaasje en werk af met het slaatje.