Groentensprokkels week13

!!! Voor de Trappenhuisabonnees: op vrijdag 4/4 en in de paasvakantie (11/4 en 18/4) worden de pakketten geleverd in de Tarbotstraat 61A. Daar kunnen ze afgehaald worden tussen 17u en 19u (enkel op vrijdag) !!!

Beste abonnee,
Walter is nu bezig met de basis te leggen van het komende groeiseizoen. Iets waar hij echt goed in is. Het land bemesten met compost, met liefde gebrouwen en oordeelkundig uitgevoerd. Geen overmaat: teveel voedsel brengt onevenwichten en dus ziektes mee; teveel groei en te weinig smaak. En zeker ook niet te weinig, want onze magere zandgrond heeft wel wat humushulp nodig om aarde en water en voedingsstoffen vast te houden, en de bodem te voeden en tot leven te wekken. Er hoort immers evenveel gewicht aan minuscuul bruisend leven onder de grond te zitten als er koeien grazen op het land; onvoorstelbaar!

En dan is er ook nog zijn creche: de kweekserre vol kleine peutergroentjes allerhande, elk soort kiemplantje met haar eigenheid (doe eens de wie is wie test: op de foto’s staan venkel, tomaat, basilicum, rucola en sla) en haar noden. De één kan alleen maar fris kiemen, voor de ander moet het wat warmer, de derde moet meer water… En als je ’t niet goed doet krijgen ze stress, wat je vaak pas veel later merkt: eens ze zijn uitgeplant, geschoffeld en gewied, dan willen ze toch niet goed groeien, of ze schieten plots op… Net zoals bij ons mensen is die eerste levensfase ook bij groenten zo belangrijk; als er dan iets misloopt dragen ze er ook heel hun leven de gevolgen van…
P1010662comp
En het lastige bij groenten is dat ze niet wenen als ze iets tekort komen; je moet het leren zien, invoelen… door jarenlang te kijken en ervaring op te doen almaar groenere vingers kweken, of zoals de duitsers ’t zo mooi zeggen: fingerspitzengefühl!

P1010662comp

Lien tussen de allerallerlaatste winterpostelein voor ’t pakket;
bijna allemaal in volle bloei…

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, prei van de Zonnekouter; paksoi, kropsla van Hebben; pompoen van ‘t Levend land
Groot: prei, kervel, postelein (de laatste!) van de Zonnekouter; paksoi, kropsla van Hebben; pompoen van ‘t Levend land; witlof van Van der Hauwert; bloemkool (F) via Biofresh
Gemengd: spinazie van de Zonnekouter; paksoi van Hebben; pompoen van ‘t Levend land; witlof van Van der Hauwert; appel elstar (Nl), appelsien (Es); mandarijn (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), appelsien (Es); mandarijn (It), avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de koekenbrood; 3de rijstbrood
Aardappelen: volgende levering op 11/4

Recepten

Paksoi ovenschotel
Nodig: 750g aardappelen, 400g rundergehakt, 15g boter, 1 ui, 1 knoflookteentje, 500g paksoi, zout, peper, 2 t.l. kerriepoeder,100g geraspte kaas
Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
Pompoensoep
Nodig: 1 kg pompoen, 3 ongepelde tenen look, olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 tl gemalen komijn, 1/2 tl cayennepeper, 1/2tl mosterdzaad of mosterd, 1/2 tl chilivlokken of sambal, 1l groentenbouillon, 400gr gepelde tomatenblokjes, peper enzout; korianderblaadjes en yoghurt voor afwerking
Oven voorverwarmen op 180 ° C. pompoen in stukken snijden. Deze in een braadslee met look, 2 el. olijfolie, peper en zout doen. Rooster 20-30 min in de oven tot de groenten goudbruin en gaar zijn. Intussen wat olijfolie verhitten, er de ui en specerijen in fruiten. Er de geroosterde groenten, groentenboulillon, tomaten en 5 dl water bij voegen en koken. Zet het vuur lager en laat 5-10 min pruttelen. Mix de soep fijn en breng op smaak met yoghurt en korianderblaadjes.
Smakelijk! An