Groentensprokkels week 6

!!! Let op: de prijs van het broodabonnement is vanaf deze maand 16 euro per maand !!!

Beste abonnee,
Deze week veel receptjes om de creativiteit in de winterse keuken te stimuleren!

Samenstelling pakket

Klein:t Livinushof; knolselder van het Zilverleen; pastinaak, venkel (It) via Biofresh
Groot:t Livinushof; knolselder van het Zilverleen; pastinaak, venkel (It) via Biofresh
Gemengd:t Livinushof, knolselder van het Zilverleen; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; avocado (Es), clementines (Es), wijnappelsien (It) via Biofresh
Brood:granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 14/2

Recepten

Couscous
Nodig: stukjes schapenvlees (stoofvlees), 1 ajuin in ringen, 2 tenen look, 6 wortelen, evt 1 wortelpeterselie, ¼ witte kool, een potje voorgekookte kikkererwten, 1 pot opgelegde tomaten, tomatenpuree, evt venkel, een stuk citroenschil (zest), zwarte peper, zout, paprika, een grote kl. fenegriek fenegriek, cayennepeper, couscous.
Bak eerst het schapenvlees bruin in olijfolie met zout en look, voeg de ajuin toe en laat even bruinen; voeg wat water en de citroenschil toe en laat een goed halfuur garen (als het taaiere stukken zijn mag het een uurtje zijn; als het vlees nogal vet is kan je op ’t einde ook een deel van het vet afgieten voor je verder doet). Snij de groenten in grove stukken en voeg wortelen, venkel, kikkererwten, paprika, cayennepeper en fenegriek toe, na een kwartier de tomaten en wat tomatenpuree, en leg grote stukken koolbladeren erbovenop.
Maak de couscous klaar door te overgieten met anderhalf keer zoveel kokend water met bouillon of zout, en te laten wellen. Laat de groenten verder stoven tot alles gaar is, mengen en nog een vijftalminuten laten sudderen.
Je kan dit gerecht ook perfect vegetarisch maken door het vlees weg te laten en wat meer kikkererwten toe te voegen.
 
Franse koolsalade
Nodig: 500 gram fijngeschaafde witte kool, 2 rode paprika, 1 ui, 1 fris zure appel, 150 gr gruyère kaas, 150 gr brie, zout en peper, klein blikje ananas(stukjes), 2 eetlepels geschaafde amandelen
Voor de dressing: 200 gr kwark, 1 dl yoghurt,1 el. honing, 2 el. mayonaise, 1 tl. gemberpoeder, 1 tl. mosterd, 1tl. kerriepoeder
Breng de gesneden kool aan de kook. Giet de kool af zodra deze kookt, spoel er koud water over, en laat uitlekken in een vergiet. Snijd ondertussen de paprika’s in smalle reepjes. Snipper de ui. Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Snijd de kaas in blokjes. Doe alles in een slakom.
Schep de kool door de paprika, ui, appel en kaas. Voeg de ananasstukjes toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng de ingrediënten voor de dressing.
Rooster de geschaafde amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Voeg de dressing toe aan de salade en strooi de geroosterde amandelen erover. Lekker met stokbrood
 
Posteleinsoep met amandelen
Nodig: 2 el. olie (maïs of zonnebloem), 1 ui, 1 wit van prei, 100 g knolselder, 200 g winterpostelein, 1 l groentebouillon, 50 g amandelpoeder, 1 el. geroosterde amandelschilfers, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, peper, zout, 1 dl room
Verwarm de olie en laat de gesnipperde ui gedurende 3 minuten fruiten tot ze glazig zijn. Voeg de fijngesneden prei, laurier en tijm toe en fruit nogmaals 3 minuten. Voeg de in blokjes gesneden knolselder toe en breng aan de kook samen met de groentebouillon. Laat de soep ongeveer 10 minuten op een zacht vuur pruttelen tot alles goed gaar is. Hak intussen de postelein fijn, maar houd een bosje apart als versiering. Voeg de gehakte postelein bij de rest en pureer met de mixer tot een gladde soep. Draai zonodig door een roerzeef. Voeg vervolgens amandelpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.
 
Winterposteleinsalade met dadels en geitenkaas
Nodig: 1 bos postelein, 50 g geitenkaas, 2 el. zonnebloemolie, 1 el. citroensap, 10 dadels en geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten
Doe de pitten in een droge pan en rooster ze op een laag vuurtje.
Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap.
Halveer en ontpit de dadels, meng met de dressing. Voeg hierbij de winterpostelein en schep goed om. Doe dan de verkruimelde geitenkaas erdoor. Schep de salade op de borden en bestrooi met de warme geroosterde pitten.
 
Pastinaakbeignets
Beignetdeeg: doe 100g tarwemeel in een kom, meng er 1 losgeklopt ei, 1 dl water of kookvocht van groenten, peper en zout doorheen en maak er een glad deeg van. Laat een half uurtje rusten. Snij de geschilde en gekookte pastinaak in blokjes, haal ze door het deeg en bak in hete frituurolie.

Smakelijk! An