Groentensprokkels week 47

Prachtige natuur!

Natuur van bij ons, door de lens van natuurfotograaf Ludo Goossens
Vrijdag 12 december, 20u op de Zonnekouter
In lang vervlogen tijden kwamen mensen in de donkerste periode van het jaar bijeen om verhalen te vertellen en warmte te zoeken bij elkaar. Een traditie die we graag opnieuw willen oppikken…
Ludo Goossens is een natuurfotograaf met een passie voor de natuur in de eigenste achtertuin. Hij is wereldberoemd in het Meetjesland, maar ook daarbuiten viel hij meermaals in de prijzen met zijn prachtige foto’s. Nevel die langzaam optrekt tussen de velden, een hermelijn die tussen de bladeren loert of een kerkuil die geruisloos komt aangevlogen: de foto’s van Ludo Goossens zijn doordrongen van een verpletterende schoonheid.
Op vrijdagavond 12 december is Ludo Goossens te gast op de Zonnekouter. Hij brengt er een schitterende fotoprojectie, ondersteund met muziek en rijkelijk voorzien van tekst en uitleg. Een avond om niet te missen…
Inkom 4 euro pp. Zie ook eens op www.ludogoossens.be

“Dansen met Gehoornde Dames”

filmvoorstelling di 25/11 om 20u in Studio Skoop Gent
Een inspirerende film over eigenzinnige karaktervolle koeien en boeren die samen creatief hun weg zoeken naar een nieuwe veehouderij: antibioticavrij, in harmonie met het leven, en met als kers op de taart onovertroffen rauwmelkse kazen.
Reserveren op info@oikos.be.
Meer info via deze link: http://oikos.be/component/ohanah/docu-dansen-met-gehoornde-dames-onno-gerritse?Itemid=221

Beste abonnee,
We hebben weer ons jaarlijks weekend met collega Vroenteboeren (Ourobouros en Kollebloem) achter de rug. De groep is uitgebreid met de nieuwe generatie boer(inn)en (niet alleen van de Zonnekouter), en dat vraagt tijd en ruimte voor overdracht en uitwisseling. Elkaar leren kennen, onze drijfveren en idealen delen; onderling afstemmen, verantwoordelijkheden doorgeven: het is tijd voor jong geweld met frisse ideeën en veel goesting! We zijn er helemaal klaar voor: om samen onze regio te bevoorraden van lekkere biodynamische groenten aan een eerlijke prijs met goeie afspraken; van alles te organiseren en uit te wisselen, en af en toe eens samen door te zakken, zodat het leefbaar en leuk blijft voor iedereen!

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei van de Zonnekouter; boerenkool van de Kollebloem, ajuin van ‘t Livinushof; witlof van Van der Hauwert; wortelen via Biofresh
Groot: andijvie, veldsla, prei, selder, pompoen van de Zonnekouter; asian green (=salade of wokgroente) van de Kollebloem, rode biet van de Kollebloem; boerenkool van Ourobouros; ajuin van ‘t Livinushof; wortelen via Biofresh
Gemengd: prei, rode kool, selder van de Zonnekouter; boterraap van Ourobouros; rode biet van de Kollebloem; appel elstar, peer conference van Van Eykeren; clementines (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar van Van Eykeren; peer Conference vanVan Eykeren; clementines (It); appelsien (Es); avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste brood; 2de zbrood; 3de brood
Aardappelen: voglende levering op 5/12

Recepten

Soep met boerenkool
Nodig: 1 niet te grote kool, 2 prei, 2 ui, 3 s.l. rijstmeel, 4 s.l. shoyu, 2 l water, peper, zout
Snij de kool, ajuin en prei in grote stukken, en laat in water koken. Doe door de roerzeef en bind dan met meel. Breng op smaak, en dien op met broodkorstjes.

Boerenkool met seitan:
Nodig: 500g boerenkool, 150g seitan in stukjes, 2 gesnipperde uien, 2 e.l. olijfolie, muskaatnoot, peper, zout
Stroop de koolbladeren van de stengel, snij ze in dunne reepjes, en blancheer in een bodempje water met zout. Verwarm de olie en bak ui en seitan. Laat de gare kool uitlekken en voeg ze bij de ui met seitan. Roer alles goed door elkaar, en breng op smaak. Lekker bij pasta of rijst. Je kan als variatie ook stukjes paprika meebakken, knoflook toevoegen, en room.
Of je houdt de boerenkool apart en serveert ze met een tahinidressing:
Mix hiervoor 120 ml tahin, 120 ml water, 1 tl citroensap, ½ teentje geraspte knoflook en ½ tl zeezout in een hoge beker met een staafmixer (uit het Avalon-kookboek)

Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar

Nodig: 500 g geschilde aardappelen, 2 flinke rapen, 1 el boter, 1 teentje knoflook, 2 dl melk, 1 ½ dl verse room, 100 g cheddar, peper & zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en de raapjes en snij ze in dunne plakjes. Doe de aardappel en rapenschijfjes in een slakom, kruid ze met peper en zout en vermeng ze. Vet een ovenschaal in met boter en wrijf in met het lookteentje. Doe er het aardappel – raapmengsel in. Rasp de kaas. Doe de helft van de geraspte kaas bij de room en klop los met de melk. Giet dit mengsel over de groenten. Strooi er de resterende kaas over en zet de schaal een 40-tal minuten in de voorverwarmde oven..