Groentensprokkels week 42

Beste abonnee,
Om jullie wegwijs te maken in het nieuwe aanbod herfstgroenten vandaag veel recepten. Daarnaast komt Peter Vandermeersch, kok van de Zonnekeuken, terug een seizoenskookles begeleiden op de boerderij. Hij vertrekt hierbij niet vanuit één of andere voedingsleer of methodiek , maar helpt je inzicht te ontwikkelen in voeding en zijn vele samenhangen, gaat op zoek naar de essentie, en leert hoe je dat concreet in de keuken kan toepassen: lekker vegetarisch koken mét inhoud!

Herfst in de keuken: di 4/11 van 19u-22u

met Peter Vandermeersch op de Zonnekouter

In deze seizoenskookles ga je zelf aan de slag met talrijke biologische groenten en vruchten van de herfst. Je helpt een soep, een volledig vegetarisch menu en een dessert op een smaakvolle en evenwichtige manier klaarmaken. Je leert de ingrediënten beter kennen en gebruiken en ook waarom je ze gebruikt. De bereidingen en bereidingswijzen zijn eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken.
Meebrengen: keukenhanddoek, schort, mesje en snijplank.
Prijs: 17 euro
Vormingplus Gent-Eeklo organiseert deze keer; inschrijven kan rechtstreeks via de website www.vormingplusgent-eeklo.be

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, groene paprika, roodlof van de Zonnekouter; Chinese kool, rode biet, pastinaak van de Kollebloem; bloemkool via Biofresh
Groot: wortelen oxhella, kropsla, paprika, roodlof, courgette, warmoes, savooi van de Zonnekouter; pastinaak van de Kollebloem; prei via Biofresh
Gemengd: wortel oxhella, roodlof, savooi van de Zonnekouter, rode biet van de Kollebloem, peer conference, appel jonagored van Van Eykeren; kiwi (It), clementine Marisol (Es) via Biofresh
Fruit: peer conference, appel jonagored van Van Eykeren; druif Italia (Salamita), clementine Marisol via Biofresh
Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de rozijnenbrood; 3de haverzemelenbrood
Aardappelen: volgende levering op 7/11

Recepten

Risotto met gebakken roodlof en walnoten
Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout, 75 g walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe, bak deze 1 minuut mee, en blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft. Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten. (ofmet gegrilde scampi’s!)

Chinese kool met cashewnoten
Nodig: 500 g Chinese kool, 1 rode Spaanse peper, 100 g gezouten cashewnoten, 1 el sojasaus, 1 el azijn, 1/2 el vloeibare honing, zonnebloemolie
Snij de Chinese kool in repen. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes. Verhit wat olie in de wok en bak de cashewnoten in ± 2 minuten goudbruin. Schep ze uit de pan op een bord, en fruit de peper in de resterende olie. Schep de Chinese kool erdoor en roerbak ± 5 minuten tot de kool is geslonken. Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing. Roer dat met de cashewnoten door de kool en verwarm alles goed. Lekker met eiermie.

Ovenschotel met groene kool voor 2 personen
Ingrediënten: 400 g groene kool in reepjes, 1 appel in partjes, scheut zonnebloemolie, aardappelpuree van 400 g aardappelen, 1/2 tl. Mosterd, peper en zout, 1 tl. Kerrie, 1/2 dl crème fraîche, een handvol zonnebloempitten of sesamzaad, een handvol geraspte kaas
Rooster de zonnebloempitten of sesamzaadjes in een droge koekenpan. Verhit de olie in een ruime pan en voeg er al roerende de koolreepjes aan toe. Smoor de kool en voeg na een paar minuten ook de appelpartjes toe. Breng op smaak met peper, zout en kerrie. Neem de pan van het vuur en roer de mosterd, crème fraîche en pitten of zaadjes door de kool. Schep dit mengsel in een ingevette ovenschaal. Schep daarop de aardappelpuree. Strijk de bovenkant glad en strooi er geraspte kaas over. Zet ongeveer 20 min. in een voorverwarmde oven op 175ºC tot er een mooi korstje op zit.

Savooisoep
Nodig: Savooikool (1 per 3 liter soep),boter, curry, bouillon, room, peper en zout.
Kool snipperen, nerven verwijderen, wassen en aanstoven in de boter.Kruiden met peper en zout en curry(1 koffielepel per kool), bouillon bijvoegen en 20 minuten goed laten koken. Mixen en afsmaken. Wat room mengen met wat hete soep, in de terrine gieten en de rest van de soep bijvoegen.