Groentensprokkels week 34

Beste abonnee,

de zomergroei is zo langzamerhand over haar hoogtepunt heen; de aardbeien van volgend jaar zijn geplant, de laatste sla gezaaid, de abonnees zijn weer thuis, de kolen beginnen te kroppen, de vruchten af te rijpen, … de Grote Najaarsoogst komt er aan! Het land ademt nu een zekere rust uit, een voldaanheid. Het heeft de gewassen als een goede moeder doorheen al die wisselende extremen van te kou te nat te droog te warm gedragen, gekoesterd en gevoed, nu mag het resultaat langzaam afrijpen onder (en door) de milde nazomerzon. Maar het voorbije seizoen heeft wel haar sporen nagelaten: de droogtestress bij het planten speelt nu op latere leeftijd de venkel parten; ze groeit niet groot uit, is wat minder mals en krijgt vlug bruine randjes aan de bladschedes (snij ze in de keuken dwars in fijne reepjes, dan heb je er minder last van moest ze wat vezeliger zijn). Ook het roodlof heeft het als jonge zaailing te warm gehad, en wil nu liever bloeien dan kroppen; hopelijk komt dat nog goed! De vruchtgewassen daarentegen zijn na een trage koude start nu volop hun schade aan het inhalen. Ze floreren door die warme zomer, en dragen al rijkelijk vrucht, terwijl hommels en bijen zich laveloos drinken aan de diepe gele bloemkelken van pompoenen en courgettes. En dankzij de ervaren feeling van de boer om op de cruciale momenten het jonge gewas te beregenen, én het liefdevolle wiedwerk van al onze toegewijde medewerk(st)ers – zonder wie alles in ’t onkruid vergaan was – groeien wortelen, sla en prei ook veelbelovend uit!

Vanaf 1 oktober zoeken we een chauffeur om onze pakketten elke vrijdag in Gent rond te voeren met een camionette. Voorwaarden zijn: rijbewijs B, een goeie rug, concentratievermogen en wekelijks engagement.

Neem hiervoor contact op met Walter Coens, 09/380 47 51, 0486/74 66 75

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, tomaten, courgette van de Zonnekouter, koolrabi, bleekselder, spitskool, stengelui, rode biet van de Kollebloem

Groot: wortelen, tomaat, komkommer, kropsla, venkel, kerstomaat van de Zonnekouter, spitskool, stengelui, rode biet, broccoli van de Kollebloem

Gemengd: tomaat, courgetten bataviasla van de Zonnekouter, spitskool van de Kollebloem; blauwe bes van Pur fruit; rode pruimen (Es), peer Precosse (Fr) via Biofresh

Fruit: blauwe bes van Pur fruit; rode pruimen (Es), peer Precosse (Fr), appelen summerred (It) via Biofresh

Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de sesambrood; 3de voltarwe desembrood

Aardappelen: volgende levering op 13/9

Recepten

Kruidige bleekselder met tomaat uit de oven (Velt 2003)

Nodig: 1 bleekselder, 2 grote tomaten, 1/2 (of kleine) citroen, 1 el olijfolie, 1 afgestreken kl oregano, 1/2 kl gedroogde of enkele blaadjes verse basilicum, (kruiden)zout, peper

Snij de selder (met blad) in dunne reepjes en stoom beetgaar. Ontvel de tomaten en snij in plakjes. Schep de selder in een ovenschaal en beleg met plakjes tomaat.

Meng olijflolie, citroensap en kruiden. Schenk dit mengsel over de groenten.

Plaats ca. 15min  in een voorverwarmde oven (200°C).

Oriëntaalse gierst met bleekselder

Nodig: 200 gr gierst, 2 fijngehakte uien, 400 gr bleekselderij (in stukjes), 5 el. olie, 

2 tl. kerrie, 2 tl. korianderpoeder, 1 tl. gember (poeder of geraspt), 1 tl. garam masala,

1 tl. kaneel, 150 gr grofgehakte gemengde noten, 1 tl. zout, 2 dl water, geraspte sinaasappelschil

Kook de gierst gaar. Doe dit in niet te veel water, want er moet een korrelige massa ontstaan. Verhit langzaam de olie met de specerijen. Voeg de ui, de bleekselderij en de noten toe en laat alles al roerende even doorbakken. Voeg dan water, zout en de geraspte sinaasappelschil toe. Als het vocht helemaal verdampt is, de gierst er door roeren en nog even laten meebakken. Eventueel serveren met saus naar keuze.

Spitskool met garnalen

Nodig: 200g spitskool, 5 sjalotjes, 3 teentjes look, chilipeper (bij voorkeur verse), een stukje verse gember, 150g gepelde garnalen, 3 el. olie, zout, Indonesische kruidenmengeling

Snij de spitskool in reepjes, snij de sjalotjes en de knoflook in dunne plakjes, verwijder het steeltje en de zaadjes van de pepers en snijd het vruchtvlees fijn, snipper de gember. Verhit de olie in een wok, smoor hierin de sjalotjes de knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg de garnalen, de kruiden en zout naar smaak toe. Roerbak tot de garnalen zijn verkleurd. Doe de spitskool, de gember en de pepertjes erbij en roerbak 5 minuten.