Groentensprokkels week 32 2020

Beste abonnee, klant, sympathisant,

 

Vorige week was er één in de reeks van de zeven bijbelse plagen. Op donderdag en vrijdag heeft de hevige helse hitte alle onderste trossen bijna-rijpe-schone-tomaten-waar-Jan (en wij met hem)-vol-verwachting-al-zo-lang-naar-uitkeek op 2 dagen gerijpt, overrijpt en ‘gekookt’. Ogenschijnlijk niets aan de hand, tot je ze oogst en voelt dat de structuur bijna weg is, en bijna geen enkele tomaat nog verkoopbaar blijkt… En we waren jammer genoeg niet de enige, heel wat collega tomatentelers kwamen hetzelfde tegen en zagen hun goedverzorgde trots voor hun ogen verschoeperen.

Moeilijk om op zo’n moment als boer de moed niet te laten zakken! Zeker omdat Jan zijn tomatenkroost er dit jaar uitzonderlijk schoon en vitaal bijstond, hun geurend bedje van hooi en smeerwortelloof zorgde voor zo weinig mogelijk stress, en ze groeiden en bloeiden dat het een plezier was.

Maar misschien waren de tomaten toch nog te redden, konden we ze nog inmaken? We hebben ze eerst getest: gekookt bleek er niets aan de hand, de soep die Lien ermee toverde was overheerlijk! Dus hebben we de 400 kg die Jan met bezwaard hart geplukt had in ijltempo ingemaakt (Lien heeft zo maar even haar dagrecord verbroken met 220 potten op haar actief…). Waardoor het merendeel van die oogst dus toch niet verloren was, en we al heel wat ingemaakte tomaten hebben staan om deze winter van te genieten… Maar het wordt wel afwachten hoe de planten zullen herstellen; ze zien er nog altijd goed uit, maar ook een deel van hun bloemtrosjes zijn verbrand, waardoor we volgende maand waarschijnlijk ook een tros per plant minder zullen kunnen oogsten. Als de hitte deze week tenminste ook geen sporen zal achterlaten…

 

Ondertussen zijn Ilse, Elke en Judith allemaal op welverdiende vakantie, maar dat weerhield Ilse er niet van om ons te laten meegenieten van haar favoriete groente :

 

‘Hierbij mijn bijdrage. Moeilijke keuze : ga ik voor de mooie eerste rode alouette-aardappeltjes die met hun heerlijke smaak zo simpel mijn smaakpapillen kunnen strelen of voor de vrolijke kleuren van verse paprika’s die mij instant gelukkig maken, waar de zon van af spat en waarbij ik me onmiddellijk in vakantiesfeer voel ?

Toch maar voor de patatjes, die zijn misschien minder populair.😉

 

Alouette, de naam alleen al doet je dromen van verfijnde Franse culinaire gerechten en voert je mee naar onze zuiderburen. Maar laat je niet misleiden. Deze mooie, paarsrode knol biedt ons de smaak van eenvoud en authenticiteit. Zonder enige toevoeging zorgt hij, in de schil gekookt, voor kleur op je bord en zit hij bomvol smaak. Mij kan hij simpelweg zo bekoren maar ook met een fijne kruidenboter, een vleugje zwarte peper en een snuifje grof  zout word ik er gelukkig van. Zijn stevige structuur leent zich ook prima voor een frisse aardappelsalade, opgefleurd met een knapperig, fijngesneden pijpajuintje en een lichte yogonaise proef ik de zomer op mijn tong.  Deze veelzijdige aardappel biedt ook nog andere mogelijkheden. Eventjes gekookt en daarna in olijfolie gebakken in de oven met een teentje knoflook en provençaalse kruiden zijn ze een verrijking voor heel wat diverse gerechten.

Dus rep je naar de Zonnekouter want daar liggen ze nu in al hun gulheid op je te wachten …’

 

En deze en volgende week vind je onze Alouette ook in jullie aardappelabonnement! Laat het jullie smaken, An

 

 

Samenstelling pakket

Deze week wegens overvloed: extra snackkomkommertjes in jullie pakketten!

Klein: groene krulsla, prinsessen, paprika, snackkomkommer van de Vroente-Zonnekouter; aubergine, bleekselder van de Vroente-Ourobouros; rode biet van de Vroente-Kollebloem
Groot: rode sla, san marzanotomaat, prinsessen, komkommer, paprika, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van de Vroente-Ourobouros; rode biet van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: romeinse sla, rostomaat, spinazie, snackkomkommer van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van de Vroente-Ourobouros; rode biet van de Vroente-Kollebloem; blauwe bes van O’ Bio; peren Guyot (Fr), druiven Victoria (It) via Biofresh
Fruit: kiwibes van O’ Bio; peren Guyot (Fr), druiven Victoria (It), watermeloen (It), platte perzik (It) via Biofresh
Aardappel: Alouette (voor de 14daagse even pakketten) van De Zonnekouter