Groentensprokkels week 26 2015

Vakantieregeling Trappenhuis: In de schoolvakanties is het Trappenhuis gesloten, dan kan je je pakket afhalen in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, in de Tarbotstraat 61A, tussen 17u30 en 18u30.
! Let wel op: hier worden ook pakketten geleverd voor het Voedselteam Macharius, zorg dat je daar je pakket van de goede stapel neemt!

Beste,

Afgelopen weekend nam ik vrij en ging naar een trouw van Warmonderhoffers in Duitsland. Net als ik volgden zij op Warmonderhof in Nederland de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw. Op het feest waren nog meer studiegenoten. Zeer leuk om weer wat mensen terug te zien. Iedereen gaat zo zijn eigen gangetje. Mooi ook om te vernemen dat velen hun weg vinden in de biolandbouw. Net als ik zijn de meeste Warmonderhoffers niet afkomstig uit de landbouw maar volgen de opleiding wel met de overtuiging boer te worden. De ene gaat werken bij een akkerbouwer, de ander vindt een plek op een varkenshouderij enzovoort. Op zondag, na een mooi bruiloftsfeest de dag voordien, reed ik met andere vrienden naar hun huis. We maakten een fietstocht langs de velden van de boerderij waar ze werken. Het was onvoorstelbaar hoe droog het daar was. Aardappelruggen op grof zand die je zo met 1 hand wegveegt. Vele boeren in de streek beregenden hun graan. Hier onvoorstelbaar want het is een gewas dat diep wortelt en altijd wel voldoende vocht vindt. Ik realiseerde me wat voor een goede grond we hier op de Zonnekouter hebben. Het is ook een zandgrond maar houdt het vocht goed vast. Vast ook wel door de compost die we elk jaar over het land uitbrengen. Door de weinige regen die we afgelopen tijd hadden ziet het er droog uit en ligt er zo’n stoffig laagje bovenop maar als je dat stoffige laagje wegvaagt zie je al de kleur veranderen en zit er vocht. Natuurlijk mocht het voor onze gewassen ook net wat meer regenen de afgelopen tijd. Maar op de terugweg naar België, na een fantastisch weekend, begon het te regenen. Zowel in Duitsland als in België. Alle boeren blij!!!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: sla, radijs, boswortel van de Zonnekouter; spitskool van de Kollebloem; tomaat van Hebben; broccoli van het Zilverleen
Groot: sla, rucola, boswortel van de Zonnekouter; tomaat, komkommer, koolrabi, aubergine van Hebben; broccoli van het Zilverleen
Gemengd: radijs, snijboon van de Zonnekouter; tomaat van Hebben; broccoli van het Zilverleen; aardbei van Vandevoorde; kruisbes van O’Bio; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: aardbei van Vandevoorde; kruisbes van O’Bio; kiwi (It), nectarines wit (Es) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 3/7

Recepten

Broccolisalade
Nodig: broccoli, 4 hardgekookte eieren in plakjes of kwartjes, ½ komkommer of augurk in schijfjes, , 1 e.l. vers gesnipperd dillegroen of peterselie; voor de saus 6 e.l. mayonaise (of half yoghurt) en sap van ½ citroen.
Stoom de broccoliroosjes (gebruik de stengels voor de soep) en laat ze schrikken onder koud water. Meng met de eieren en de komkommer, en bestrooi met dille of peterselie. Serveer met de saus
Romige farfalle met zalm en broccoli
Nodig: 500 gram farfalle (vlindertjespasta), 500 gram broccoliroosjes, 200 gram gerookte zalm (snippers), room, 150 gram verse roomkaas met kruiden, zout & peper
Kook de broccoliroosjes in ruim water in enkele minuten beetgaar. Doe de room en roomkaas in een pan met dikke bodem. Verwarm al roerend op laag vuur. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Schep de saus, de zalmsnippers en broccoli snel en luchtig door de farfalle. Breng op smaak met peper en zout.
Roergebakken kalkoen met spitskool en gember
Nodig: marinade: stukje gemberwortel, 2 e.l. sojasaus, 1 chillipeper in stukjes, 2 e.l. sherry, 1 t.l. citroensap
200g kalkoenfilet, 1 spitskool, 1 paprika, stukje gember, look, zwarte peper, zout
Schil de gemberwortel en rasp fijn. Maak een marinade van de gemberwortel, de sherry, de sojasaus, de chilli en het citroensap. Snijd de kalkoenfilet in blokjes. Marineer het vlees 1 uur in de koelkast in het mengsel.
Snij de spitskool schoon in repen, snij de paprika in blokjes, en de gember in kleine stukjes.
Verwarm de olie in een wok of braadpan en roerbak hierin de kalkoen in enkele minuten bruin. Pers het teentje knoflook er boven uit. Voeg de paprika, de spitskool en de gember toe en roerbak het gerecht in 8 minuten verder gaar. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.