Groentensprokkels week 21

Voor de Blandijnabonnees: 29 – 30 mei (Hemelvaart) is de Blandijn gesloten. De levering gaat dus niet door. Dit werd reeds verrekend bij de inning van mei.

Beste abonnee,
’t Is hier beredruk. Deze weken de halve serre leeg geoogst (zoetgevooisde lentewortelen, krokante reuzenbloemkolen en anijsgeurige frêle venkel), buiten het halve land vol geplant met pompoenen, boontjes en allerhande kolen; de wortelen en zaaiprei bed na bed meter na meter geschoffeld en gewied, stapels perspotten gemaakt, sla gezaaid, geoogst en geplant…. En ondertussen kiemt en groeit ook het zaad van de toekomst van de Zonnekouter dat we in de winter plantten. Onze nieuwe coöperatie wordt klaargestoomd voor de oprichting: vormgeven, doordenken, berekenen, overleggen… Een evenwicht zoeken tussen verleden en toekomst; tussen beveiliging van de oudere generatie die langzaamaan het bedrijf wil overlaten en anderzijds ruimte en mogelijkheden scheppen voor het frisse elan van de jongere generatie boeren en boerinnen.
Ook op andere fronten werd hard gewerkt: door 15 organisaties (waaronder vzw Land-in-zicht) werd enkele weken geleden ‘De Landgenoten’ opgericht: een coöperatief biogrondfonds dat landbouwgrond verwerft om deze ter beschikking te stellen van biologische boeren tegen een betaalbare vergoeding. Door aandelen te kopen kun je hier mede-eigenaar worden van de grond die een bioboer pacht van de coöperatie (meer info op www.delandgenoten.be), hierdoor de biolandbouw mee groeikansen bieden!.
De lentekracht stuwt ons voort, alles groeit hier mee, ook de dagen, maar ze blijven nog te kort om alles te doen wat gedaan moet worden…

WORKSHOP ‘VOELING MET GROENTEN’ met Haro Wijnsouw Zaterdag 7 juni van 14 tot 17u op de Zonnekouter
Je bent wat je eet! Groenten voeden niet alleen ons fysieke lichaam, ze dragen een aantal energetische en sensitieve eigenschappen in zich die een mens mede vorm geven. Zo gaat sla z’n vriendelijke en ontvankelijke energie op een zacht golvende manier uitstralen terwijl rucola z’n omgeving eerder sprankelend en beweeglijk stimuleert. Groenten voeden ons dus op vele manieren.
In deze workshop maken we kennis met de energie van planten, met hun aura en chakra’s en onderzoeken we de sensitieve eigenschappen van de verschillende groenten. Er zijn zowel intuïtieve oefeningen voor beginners als voor gevorderden.
Laat de wortels en de prei tot je spreken!
– Deelname: 15 euro
– Contact: haro.wijnsouw@telenet.be, 093774246; een voorproefje op www.harowijnsouw.be

Samenstelling pakket

Klein: boswortel, kropsla, bloemkool van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; rode biet (B), courgette (B) via Biofresh
Groot: boswortel, kropsla, bloemkool van de Zonnekouter; rucola van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; rode biet (B), komkommer (B), prei (B) via Biofresh
Gemengd: boswortel, kropsla van de Zonnekouter; koolrabi van de Kollebloem; aardbei van Vandevoorde; appel Jonagold (Nl), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagold (Nl), appelsien (Es), kiwi (It), meloen Galia (Es), mango (BF) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 11/4

Recepten

Tip: eet deze bloemkool rauw of kook ze kort (een goeie 5 min); anders wordt het moes…
Bloemkoolsalade
Nodig: bloemkool, 4 hardgekookte eieren in plakjes of kwartjes, ½ komkommer of augurk in schijfjes, , 1 e.l. vers gesnipperd dillegroen of peterselie; voor de saus 6 e.l. mayonaise (of half yoghurt), kruidenzout en sap van ½ citroen; evt wat stukjes tomaat
Stoom de bloemkoolroosjes en laat ze schrikken onder koud water. Meng met de eieren en de komkommer, en bestrooi met dille of peterselie. Serveer met de saus.

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 tl appelstroop, peper, zout, 5 el pijnboompitten (of zonnebloempitten), 75 g rucola
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover. Lekker met gebakken aardappelen. Je kan er ook stukjes mozzarella onder mengen.

Witlof met worteltjes
Nodig: 6 stronkjes witlof, 4 kleine wortelen, olijfolie of ghee (geklaarde boter), cayennepeper, zeezout, look, kurkuma, laurierblad, peterselie
Snijd het witlof in de lengte en vervolgens in grove stukken. Snijd de wortelen in ronde plakjes van 0,5 cm dik. Bak of wok de groenten samen met de kruiden in olie of ghee. Laat garen gedurende 15 min met gesloten deksel. Roer af en toe om. Werk af met versgesnipperde peterselie.