Groentensprokkels week 14

Beste abonnee,
De tunnels staan ondertussen helemaal volgeplant en gezaaid.
Vandaag heb ik raapsteeltjes geoogst voor ons pakket, een nieuwe teelt op de Zonnekouter. Ook buiten zijn we van start gegaan. Dinsdag gingen de eerste sla’s er de mulle grond in. En vandaag heeft boer Arne volop bedden klaargelegd en gezaaid: de eerste wortelen, spinazie, prei en rode biet. Ook de bieten zijn nieuw dit jaar.
We gaan voor vroege, daarna kopen we aan bij collega De Kollebloem, die binnen De Vroente hoofdteler is van rode biet. De wortelen zaaien we op verschillende tijdstippen om aan oogstspreiding te doen zodat we ze stelselmatig in ons pakket kunnen steken wanneer die rijp zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog onze winterwortelen die goed bewaren (in de grond of wanneer de vorst intreedt in palloxen in de koelcel) en geduldig hun beurt afwachten.
Maar genoeg over de winter nu, het is lente!
Toegegeven, het is absoluut mijn favoriete seizoen. Hoopvol, levendig, groeiend.
Meer licht, warmte en energie. En vooral veel goesting om vanalles te ondernemen!
Laat het seizoen maar losbarsten, ik ben er in ieder geval klaar voor.
Ik wens jullie evenveel energie, levendigheid en enthousiasme toe!

Smakelijk en tot binnenkort,
Boerin Katrien

Samenstelling pakket

Klein: raapstelen van de Zonnekouter; paksoi van Hebben; knolselder van Beaucarne; witloof, pastinaak van Vander Hauwert; rode kool via Biofresh
Groot: raapstelen, postelein van de Zonnekouter; paksoi van Hebben; knolselder van Beaucarne; witloof, pastinaak van Vander Hauwert; rode kool (B), champignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: raapstelen van de Zonnekouter; paksoi van Hebben; witloof van Vander Hauwert ; elstar van Ter Linde (Nl); aardpeer (B), sien Valencia (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: 4-vruchtencoulis (van bessenteler Wim van Frambiosa y Besos, verwerkt door Sowepo voor ‘Bio van bij ons’); elstar van Ter Linde (Nl); aardpeer (B), sien Valencia (It), citroen (It), kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Lentesalade van raapsteeltjes
Nodig: 100 gram raapstelen, 2 hardgekookte eieren, 1 teentje knoflook, 1 rode ui, 6 eetlepels olijfolie, 1 blikje ansjovis filets, 2 eetlepels balsamico azijn, 4 tomaten (of stukjes gedroogde tomaat), 1 theelepel franse mosterd, snufje zout, 10 zwarte olijven, 5 radijsjes
Klop een dressing van de knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en peper en zout naar smaak.
Schep de raapstelen, de in ringen gesneden ui, de in partjes gesneden tomaat, de in plakjes gesneden radijs, en de ansjovis door elkaar. Schenk de dressing erover. Garneer met de olijven en partjes ei. Serveer met stokbrood en gezouten boter.

Roergebakken raapsteeltjes
Nodig: raapstelen 400g, tomatensap 1/2 dl, knoflook 1 teentje,olie 2 el, gemberpoeder mespunt, sojasaus 1/2 dl, zout en peper snufje
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze gaan slinken. Voeg de gemberpoeder, het tomatensap en sojasaus toe en bak het geheel op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper, en doe in een schaal. Serveer met aardappelen, rijst of pasta.

Pastinakenkoekjes
Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 eetlepel olie en 2 eetlepels kwark; 2 eetlepels meel, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 mespunt zout
Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.