Groentensprokkels week 11 2015

Beste abonnee,
“Alles van waarde is weerloos.” Het is zo. Weerloos is de aarde die zich elk jaar weer overgeeft aan de natuurwetten en zich als een moegespeeld zomerkind in slaap laat wiegen onder een deken van sneeuw en vorst. Weerloos zijn wij mensen, die op momenten van schaarste gelukkig nog de graanschuur kunnen opentrekken om ons te laven aan wat het land ons tijdens de oogstmaanden schonk. Dagen van labeur, van worstelen met aardekluiten en modder, van volle bloei en plagen, van schoonheid in de knop, sappige vruchten en de volle smaak van wortelen, witloof, spruiten, kolen en biet. Langzame energie. De winter verstilt, duwt ons naar binnen, ook in onze kop. We drinken hete soep, we rusten en we lezen. Vuur tempert onze gedachten. Tot de eerste lentevogel aarzelend een lied aanheft en ons uit de winterse sluimer haalt. Eerst voorzichtig schuifelend, dan met zekere tred het land op. We snuiven onze longen vol met de geur van ontwakende aarde. Als de natuur de lente aankondigt worden we allemaal terug het jonge veulen dat we ooit waren. Pezig. Vol energie. Springend en galopperend. Zoals vandaag, en morgen, en alle dagen die nog volgen. De Zonnekouter is wakker en maakt plannen voor het seizoen. Als bijen zwermen we uit, iedereen weet waarheen. Het land op, de serre en de winkel in, met het nieuwe bureau als epicentrum van de activiteit. Eigenlijk is die hele jaarcyclus een mooi en lang ritueel, waarin elk moment zijn specifieke invulling heeft. Sinds een paar maanden heeft de boerderij er een mooi ritueel bij: het vrijdagse aperitief. De riem gaat af, de buik mag los. We heffen samen het glas op het einde van de week. Een beetje beneveldheid is geen belet. Het is het moment waarop je ziet dat wat de Zonnekouter tot de Zonnekouter maakt niet enkel hard werken is of trouw blijven aan de visie, de filosofie en de ethiek. Het is het moment waarop iedereen rond de tafel zit, eet en drinkt, praat en lacht, gevoed door die ene grote gedachte van ‘Alle Menschen werden Bruder’, met het land als mooie verbindende moeder.
Sven

Met al die nieuwe mensen hier, ook wat meer taakverdeling. Om te zorgen dat jullie rechtstreeks de persoon kunnen bereiken die je nodig hebt, onze GSM-nrs:
Boer Arne: 0484/79 68 21
Boerin Katrien: 0485/32 79 23
Winkel: Lien: 0475/34 72 02
Abonnement: An: 0497/74 66 54

Samenstelling pakket

Klein: postelein, spruiten van de Zonnekouter; knolselder van Beaucarne; prei (B), kiem trio (B), broccoli (Es) via Biofresh
Groot: postelein, spruiten van de Zonnekouter; wortelen van ‘t Livivnushof; knolselder van Beaucarne; rapen (B), prei (B), kiem trio (B), broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: spruiten van de Zonnekouter; wortelen van ‘t Livivnushof; rapen (B), kiem trio (B), appel elstar (Nl), sien Lane late (Oscar Morell, Es), banaan FT (Do) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), sien Lane late (Oscar Morell, Es), banaan FT (Do), avocado Hass (Es) via Biofresh
Brood: 1ste brood; 2de brood; 3de brood
Aardappelen: Biogold van ‘t Livinushof
[recept]

Recepten

[recept] Knolselderij op z’n provençaals
Nodig: 1 selderijknol in blokjes, 1 winterwortel in plakjes, 25 g boter, 1 gesnipperd uitje, 1 teentje knoflook uit de pers, 1 rode paprika in reepjes, 1 tl. provencaalse kruiden, 1 el. tomatenpuree, 2 dl bouillon, zout en peper, 50 gram geraspte kaas
Blancheer de knolselderij en wortel.Smelt de boter en fruit de ui met de knoflook lichtbruin. Voeg de overige groenten toe en laat ze meesmoren tot alles goed heet is. Strooi er de kruiden over en roer er de tomatenpuree doorheen. Schenk er de bouillon bij en laat alles ongeveer 10 minuten op een laag pitje gaar sudderen. Breng op smaak met peper en zout, en schep het gerecht over in een ovenvaste schaal. Strooi er de kaas overheen en plaats onder de grill tot de kaas uitgesmolten is en bruin wordt.

Raapjes gevuld met paddestoelen
Nodig: 4 raapjes, 4 eieren, 40 g oesterzwam, 40 g champignons, 40 g eekhoorntjesbrood of shitake, 20 g boter, 1 sjalot of rode ui, wat kervel of bieslook
Schil de raapjes en hol ze uit. Snijd het uitgehaalde vruchtvlees in blokjes. Blancheer de uitgeholde raapjes.Stoof de champignons met de fijngesneden ui of sjalot en de kruiden. Stoof in een andere pan met wat boter en water de blokjes raap.Voeg de champignons bij de raapblokjes en vul met dit mengsel de uitgeholde raapjes. Breek boven elk raapje een eitje en zet de raapjes in een ingevette ovenschotel. Laat in een voorverwarmde oven bakken tot het eiwit gestold is.

Selderijkoekjes voor 2 personen
Nodig: 200 g. knolselderij en/of pastinaak en/of wortel, schoongemaakt en fijn geraspt; 1 ei, 1 el. olijfolie, 2 el. kwark of yoghurt, 3 el. boekweitmeel of tarwemeel, 1/2 tl. korianderzaad, gemalen, 1 tl. citroensap, peper en zout
Meng olie, kwark of yoghurt en eieren met peper, zout en kruiden door elkaar. Besprenkel de groente met het citroensap en meng ze met het meel en de overige ingrediënten. Kneed van dit mengsel ongeveer 10 tot 14 koeken en bak deze in een koekenpan met boter of olie op een laag pitje langzaam aan beide kanten bruin.