Groentensprokkels week 10

Beste abonnee,
Ons Klaasje heeft al weken lentekriebels, en profiteert van zijn (nu nog) kleine postuur om op tijd en stond onder het hek door te kruipen, uit de besloten stal te ontsnappen en rond het erf te gaan draven. Het voorrecht van de kleinsten… Met het nodige moedergeloei en de gebruikelijke rodeo erbij om hem weer binnen te krijgen…
Ook op het land slaat de lente toe, in de serre dan toch al: daar warmt de aarde al lekker op, en geurt naar ontwaken. Onder een stralende zon begint Walter aan zijn jaarlijks lenteritueel: de nog wat stramme bodem klaarleggen voor de blijde intrede van de eerste groenten. Na een flinke dosis compostvoeren wordt de aarde rulgespit en de lijnen getrokken, waarlangs Lotte het eerste plantgoed van het jaar (paksoi, sla en bloemkool) aan de bodem toevertrouwt. Met veel liefde uiteraard!

Die liefde was overigens ook heel sterk aanwezig in ‘Dansen met gehoornde dames’, een bijzondere documentaire over de Nederlandse Remeker-kaasboeren Jan Dirk en Irene Van de Voort.
Hoe zij op een dag besloten om hun kudde Jerseykoeien niet meer te vaccineren en antibioticavrij te houden, omdat die antibiotica doorheen de mest eigenlijk permanent je bodemleven op je bedrijf verstoort. Een beslissing tegen de gevestigde orde in, met grote gevolgen… De weg leidde door een diep dal met veel kalversterfte, waarbij enkel de meest vitale kalveren in leven bleven en uitgroeiden tot sterkere koeien. Maar gaandeweg vonden ze oplossingen voor alle problemen. Kruiden bijvoederen, om de weerstand tegen ziektes hoog te houden. De kalfjes toch drie weken laten zuigen bij de moeder, om ze weerbaarder én slimmer te maken (moeders hebben hen immers ook veel te leren!). Meer evenwichtig voederen, zodat de spijsvertering (en de mest, én de melk) optimaal wordt. Een ander weidebeheer voeren, gericht op kruidenrijk grasland. Niet meer onthoornen, omdat de hoorns (zoals ook de hoeven) een belangrijke rol spelen in de mineralenbalans van de koeien. De bouw van een grotere, ruimere afgeronde stal, zodat de koeien elkaar niet zouden kunnen kwetsen met hun hoorns. Maar vooral: leren luisteren naar hun dieren, naar hun noden en verlangens, en creatief samen oplossingen te zoeken op hun bedrijf. Een mooie levensles voor alle boer(inn)en die hun boerderij op een vruchtbare manier wil ontwikkelen! Het leverde hen, na jaren doorzetten, een prachtige kudde aanhalige jerseykoeien op, die een evenwichtige melk geven waar ze (alweer met heel veel zorg) rauwe kazen van topkwaliteit mee maken. (www.dansenmetgehoorndedames.nl).

Samenstelling pakket

! Het knolselder-bewaarseizoen loopt op haar einde, laat ze niet te lang liggen !
Klein: veldsla, rucola van Hebben; knolselder van het Zilverleen; wortelen, rode ui van ’t Livinushof; Chinese kool (B), bloemkool (F) via Biofresh
Groot: prei van de Zonnekouter; veldsla, rucola, selder van Hebben; knolselder van het Zilverleen; wortelen, gele ui van ’t Livinushof; Chinese kool (B), broccoli (It) via Biofresh
Gemengd: postelein van de Zonnekouter, appel jonagored van Van Eykeren; rucola van Hebben; knolselder van ‘t Zilverleen;bloemkool (F),peer (B), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), kiwi (It), wijnsien (It), banaan (Do,FT) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de walnotenbrood; 3de 6-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 15/3

Recepten

Knolseldersoufflé
Nodig: 400g knolselder, 2 ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 1 e.l. gehakte peterselie, zout, 5 eieren, 80g gemalen gruyère
Schrob de knolselder schoon en snij in stukjes. Snij de ui, en fruit ze in olie. Voeg de knolselder toe en laat in een bodempje water gaarstoven. Voeg zout, melk en peterselie toe, en pureer. Voeg voor de soufflé 4 stijfgeklopte eiwitten, 80g gemalen gruyère en 1 ei toe, en plaats 30 min in de oven op 200°C.
Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, een appel ze wordt dan minder scherp van smaak
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met tuinkruiden en noten.
Rucolasalade
Om eindeloos op te variëren al naargelang de beschikbare ingrediënten
Nodig: Rucola, gedroogde of verse tomaatjes, fetakaas of mozzarella in blokjes, pijpajuin, olijfolie, balsamicoazijn, kruidenzout, geperste look, evt andere slasoorten of witlof, verse kruiden (bieslook, munt, peterselie, pimpernel)…
Snipper alle kruiden en meng alles behalve de salades goed door elkaar; als laatste, vlak voor het opdienen, meng je de salade er onder. Je kan er ook nog gekookte pasta ondermengen met wat pesto, dan heb je een volledige maaltijd!
Smakelijk! An