Groentensprokkels 8

Beste abonnee,
Vandaag zijn in onze nieuwe bureau de ramen geplaatst. We bouwen een nieuwe bureauruimte centraal op het erf. Een gezamenlijke plek waar ieder van ons op elk moment even kan binnenspringen om een bestelling te controleren of door te geven. Maar ook om een hele avond papierwerk te doen of om te vergaderen. We hoopten dat het allemaal wat sneller zou gaan maar door al het andere werk dat er tussen komt lopen we lichtelijk vertraging. Aanvankelijk was begin januari de deadline. Gauw verlegden we die naar eind januari, vervolgens eind februari en ondertussen wordt het misschien half maart. Maar nu zitten de ramen erin en begint het aardig op een afgesloten ruimte te lijken. Enkel nog dakisolatie, elektriciteit, verlichting, schakelaars, muren lemen langs binnen, hout langs buiten, houten plafond, verwarming en we kunnen verhuizen. Eenmaal de bureau klaar is, zullen we niet stilzitten. Lien claimde alvast het volgende bouwproject voor de winkel. Hier en daar wat aanpassingen en een uitbreiding want het begint krap te worden. En voor Babette, onze varkenszeug, timmeren we nog een kraamhok in elkaar want eind maart verwacht ze kleine biggetjes.
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, spruiten van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; wortelen, ajuinen van ‘t Livinushof; venkel via Biofresh
Groot: postelein, prei, spruiten van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; ajuinen van ‘t Livinushof; knolselder van Van Haaren; venkel via Biofresh
Gemengd: veldsla, spruiten van de Zonnekouter, wortelen van ‘t Livinushof; appel Jonagored van Van Eykeren; peer Conference (B), kiwi (It), venkel (It) via Biofresh
Fruit: appel Jonagored van Van Eykeren; appelsien (It), avocado (Es), kiwi (It), peer Conference (B), pompelmoes (It) via Biofresh
Aardappel: volgende levering op 13/3
Brood: 1ste roggebrood, 2de haverbrood, 3devoltarwe desembrood

Recepten

Venkelslaatje met appelsien
Voor 500g venkel neem je 3 middelgrote appelsienen. Snij de venkel in fijne reepjes; het frisse groen mag er ook bij (verwijder de taaie stengels); snij de appelsien in stukjes.
Maak een sausje van 3 el. slaolie, 1 el. azijn, 5 eetl. water, 1 el. gin, 1 el. honing, zout, peper en eventueel geperste look, en meng alles door elkaar.
Het fijne venkelgroen kan je gebruiken als garnering (ter vervanging van dille), en als kruiderij in de soep.

Venkel met tomaat, kikkererwten en curry
Nodig: 250 gram reeds gekookte kikkererwten, venkel, verse gember, tomatenpassata, komijnzaad, kardemon, koriander, zeezout, paprikapoeder, curry.
Verwijder van de venkelknol de lange vezelachtige stengels en de vezelachtige onderzijde. Snij de knollen in twee (grotere in 4). Schil een stukje gember en hak dit zeer fijn. Verwarm wat olijfolie en voeg de fijngehakte gember en wat komijnzaad toe en kort nadien wat curry. Voeg dan de venkel toe en roer deze om in de gefruite kruiden. Voeg dan de tomatenpassata toe samen met nog wat gemalen komijnzaad, wat zeezout, gemalen koriander, gemalen kardemom, eventueel nog wat curry, zoet paprikapoeder en indien gewenst ook nog wat cayennepeper. Laat dit op zacht vuur (beet)gaar worden, voeg op het einde de kikkererwten toe en laten deze kort meekoken. Voeg de haverroom toe en roer goed door. De saus kun je nog wat opbinden met wat arrowroot.

Spruitjessoep
Nodig: 1 dikke ui, grofgesneden; 500g spruitjes, enkele aardappelen in stukjes, groentenbouillon, peper en zout, nootmuskaat, laurier, tijm, boter
Stoof de ui met een beetje boter en voeg de spruitjes toe. Roer om en laat even stoven met het deksel op de kookpot. Voeg water, aardappelen, bouillon, laurier en tijm toe. Kruiden met flink wat peper (liefst uit pepermolen) en een weinig zout. Breng aan de kook en laat daarna ± 25 min zachtjes koken. Haal een paar spruitjes uit de soep voor versiering en verwijder laurierblad. Mix de soep en voeg de melk toe. Laat eventueel nog even verwarmen. Leg in ieder bord een paar spruitjes en serveer de soep erover.

Gemengde salade van rauwe wintergroenten
Nodig: 50g wortel en 100g knolselderij, in luciferdunne stokjes gesneden (of grof geraspt), 100g veldsla, vinaigrette, 1 e.l. room of villi, evt. 4 gehakte walnoten
Klop de room door de vinaigrette en schep er de gesneden wortelgroente door. Snij de veldsla in reepjes en meng ze samen met de walnoten door de wortelgroente. Garneer met de hartjes van de veldsla.