Groentensprokkel week 39

We zijn een week, 12 nieuwe aandeelhouders en 49 aandelen verder. Een mooie start; nog drie zulke weken en we zijn er… Doe mee, laat uw spaargeld niet roesten, en laat de Zonnekouter uitgroeien tot een heuse CSA (Community Supported Agriculture) boerderij: gedragen door een gemeenschap van klanten en sympathisanten!

Beste abonnee,
Laten we even kort teruggaan in de tijd. Maart 2014. De lente komt op kousenvoeten de winter aflossen, die met niet echt veel goesting zijn taak heeft volbracht. Nauwelijks vries in de grond. Geen ijspegels. Er is iets op til. De lucht is zwanger van verandering en zindert. Wie het Zonnekoutererf op rijdt, voelt het tot in zijn kleinste vezel: de boerderij staat aan de vooravond van een omwenteling. Op alle vlak, zo blijkt. Op een dag komt Katrien thuis, stoffig en voldaan van een hele dag planten. Terwijl ze het stof uit haar haar jaagt, hoor ik: “We hebben weer iemand nodig die de groentepakketten wil verdelen naar de depots. De grote ronde.” En of ik daar geen brood in zie? Hm. Lang moet ik er niet over nadenken. Ik zit al jaren op ‘mijn gat’. Te schrijven voor iedereen die om tekst verlegen zit. Copywriting, zoals dat heet. Ik ben het een beetje moe en zit al te lang vastgeroest op mijn stoel, met het scherm als blik op de wereld. Het voorstel om de groentepakketten rond te rijden, lijkt me wel wat. Deel te mogen uitmaken van een kringloop, from field to fork, en van de grote en warme Zonnekouter-clan, … het zou alleszins een welkome, actieve en sociale impuls zijn, in een anders nogal vegetatief en solitair bestaan. De beslissing is snel genomen. Vrijdag staat voortaan in mijn agenda als “vrijdag-groentendag’. De eerste twee keer gaat Walter mee. Gepokt en gemazeld in de stiel wijdt hij me in: “Elk abonnement heeft een kleur.” “De bakken stapel je zo.” “De route? Via de GPS.” “Je laat overal een bestelformulier achter.” “Je neemt lege bakken mee.” “Eten? Hahaha!” “Je zorgt dat je voor 16u alles geleverd hebt, want anders zit je in de verkeersmiserie.” “Goed stapelen, want van een vallende bak gaat mijn hart bloeden.” Gaat vlotjes, met twee. Fluitje van een cent alleen, maak ik me sterk. Tot ik plots besef ik dat ik de laatste schakel ben in een lang proces, en dat wat ik ga doen een orgelpunt is dat begint bij het winnen van nieuw zaad, planten, schoffelen, bewateren, … en via maandenlange zorg en toewijding eindigt bij de oogst en een zorgvuldige selectie van de mooiste, rijpste en voedzame groenten. Koud zweet. Klamme handen. Ze zijn mijn deel. De eerste paar weken is het wennen (waar ben ik aan begonnen!), maar na een paar maanden – en een paar flaters, die bij An en Walter steevast op begrip kunnen rekenen – rijd ik de ronde met de vingers in de neus, zelfs wanneer Gent een bouwwerf is, en mijn ronde meer lijkt op het ontwijken van brokken oorlogspuin. Neen, dit is wat ik nodig had. De groenten zijn mijn vrienden, denk ik steeds, en ze zullen veilig en stressloos ter bestemming komen. Vertrekken is leuk, maar terug het erf oprijden, de voldoening te voelen van ‘opdracht volbracht’ en achteraf een glas wijn te drinken met de jonge en oude garde, dat is echt goud waard.
Sven

Samenstelling pakket :

Klein: wortel oxhella, pompoen, rode paprika, boontjes van de Zonnekouter, andijvie van de Kollebloem, broccoli via Biofresh
Groot: groene krulsla, tomaten, pompoen, courgette, venkel van de Zonnekouter, andijvie, Chinese kool, landkers van de Kollebloem, broccoli via Biofresh
Gemengd: wortel oxhella, tomaten, pompoen, kropslaatje van de Zonnekouter, suikermais van de Kollebloem; peer doyenné, appel elstar van Van Eykeren; druiven Italia via Biofresh
Fruit: peer doyenné, appel elstar van Van Eykeren; druiven Italia, meloen Cantaloup (Es) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de rozijnenbrood; 3de haverzemelenbrood
Aardappelen: volgende levering op 10/10

Recepten

Pompoencurry
Nodig: 4 cm gemberwortel, 3 tenen knoflook, 1 ui, 6 l sesamolie (of gewone biologische olie), 1 pompoen van ongeveer 1 kg, 1-3 verse groene paprika’s, 2 aardappelen, 2 tl. fenegriekzaad gekneusd in de vijzel, 1 tl. kerriepoeder, 1 tl. kurkuma, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, verse korianderblaadjes
Gember schillen, knoflook pellen en met de ui en 4 el. olie met blender, vijzel of staafmixer tot een gladde saus pureren. Pompoen schillen, zaden verwijderen en vruchtvlees in stukken snijden. Pepertjes schoonmaken (zaadjes verwijderen) en in reepjes snijden. Rest van de olie in een pan of wok verhitten. Vuur niet te hoog zetten. Mosterdzaad, fenegriek, kerrie en kurkuma kort roerbakken. Pepertjes en gembersaus toevoegen, dan de gepelde tomaten en de kokosmelk en tenslotte de pompoenstukjes toevoegen. Op een laag vuur laten sudderen tot pompoen en aardappels gaar zijn. Op smaak brengen met zout. Bestrooien met koriander en serveren met basmatirijst.

Roergebakken broccoli met rijst
Nodig: gekookte rijst; 1 ui in ringen gesneden, 1 tl. fijngehakte verse gemberwortel, 1 in roosjes gesneden broccoli, 1 rode paprika, 1 s.l. tomatenpuree, gemalen kaas
Stoom de broccoli enkele minuten (ze mag niet te zacht zijn)
Verhit olijfolie in een wok en fruit de ui glazig; voeg de gember toe en roerbak 2 min; voeg de in reepjes gesneden paprika toe en roerbak 2-3 min. Schep de gestoomde groenten er doorheen en roerbak alles 2-3 min op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree toe, daarna de gekookte rijst, en roerbak even mee. Breng op smaak met kruidenzout. Bestrooi met gemalen kaas.