Groentensprokkel week 38

DSC_7220comp

Beste abonnee,

Ons boerderijfeest heeft haar sporen nagelaten: hier en daar nog een vermoeide vogelverschrikker, wat mooie schilderijtjes aan de muur, een proper erf en schuur (af en toe een feest is daar wel goed voor), en een dolgedraaid hoofd van al dat georganiseer de voorbije weken …

Maar wat vooral overheerst is een warm gevoel bij de herinnering aan al die blije zielen; die contente, enthousiaste en geïnteresseerde mensen, die hier vorige zondag de Zonnekouter bevolkten en hier een karrenvracht goeie energie voor ons achterlieten. Met de zon erbij op het gepaste (uiteraard afgesproken) moment, groef Sam het boeiende verleden van de plek op, deed Walter het verhaal over heden en toekomst van land en groenten, klanten en bijen, en bereidde Kevin met een hele ploeg ijverige koksmaatjes een maaltijd om uw lippen van af te likken. Terwijl Marianne en Jean-Pierre de dorstigen laafden, Emma met haar vriendinnetjes onvermoeibaar kindertjes beschilderde, Ann de wondere wereld van wol en vilt openbaarde, en Brandhout den hof muzikaal in vuur en vlam zette. Dankjewel iedereen,  ’t is mooi geweest; ’t geeft weer goesting om er mee door te gaan, om verder te ontwikkelen, te groeien en te laten groeien…

Een gevoel dat alleen maar versterkt werd door de geëngageerde en heldere voordracht van Vandana Shiva dinsdagavond (gerenommeerde Indiase zaadactiviste die kwam spreken voor een bomvol NTGent). Maar hierover volgende keer meer.

Nu zijn we aan ’t genieten van de weergekeerde rust, terug ons hoofd helemaal bij ’t land, bij het schoffelen, planten, snoeien, oogsten. Ook dat doet deugd!

Samenstelling pakket

Klein: sla, wortelen, prinsessen van de Zonnekouter, rode biet, knolselder van de Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof; bloemkool via Biofresh

Groot: sla, tomaten, prinsessen, courgette van de Zonnekouter, rode biet, knolselder, broccoli van de Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof

Gemengd: sla, tomaten, venkel van de Zonnekouter, knolselder van de Kollebloem; peer jefke van O’bio; appel alkmene van Van Eykeren; druiven Lavallee via Biofresh

Fruit: peer jefke, blauwe bes van O’bio; appel alkmene van Van Eykeren; druiven italia via Biofresh

Brood: 1ste roggebrood; 2de lijnzaadbrood; 3de 8-granenbrood

Aardappelen: rode Raja van ‘t Uilenbos

Recepten

Knolseldersalade

Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 el. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika of partjes tomaat.  Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp van smaak

Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein

Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.

 

Gebonden knolseldersoep

Nodig: 150-250g geschilde knolselder in 1 cm dikke plakken, ¾ l water, 10 korianderzaadjes;  20-30g boter, 40g meel; ½ el. oregano of 1 tl. piment, 1 el. gesnipperd selderijblad, 2el. room of villi

Kook de knolselderschijven gaar in water + koriander + de mooiste knolselderschillen (10-15 min). Haal de schijven uit het water en zeef de bouillon. Maak met boter, meel en de bouillon een witte ragoutsoep (zoals een witte saus, maar dunner); snij de knolselder in dobbelsteentjes en voeg ze bij de soep. Breng op smaak met kruiden en room.

 

Heldere rode bietensoep (‘Puur en vegetarisch’ van Tine Tomme & Marijke De Coninck)

Nodig: 1 middelgrote rode biet, 1 middelgrote ui, 1 middelgrote wortel, 3 stengels bleekselder; alles in stukjes; 1 el olijfolie, zeezout, witte peper, 1,5 tl gedroogde of verse dille; 2 tl groentebouillonpasta, 1l water.

Stoof de ui in een kookpot aan in de olijfolie. Voeg een snuifje zout toe en laat 5 min verder stoven. Voeg de stukjes rode biet en wortel toe. Giet het water erbij en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken en  voeg  de stukjes selder toe; 10 min. later (op ’t eind) de peper, dille en groentebouillon. In de zomer ideaal als heldere soep, in de winter kan je ze pureren tot dikke soep.

 

Geblancheerde boontjes met pittige mosterddressing (ook uit ‘Puur en vegetarisch’)

Nodig: een handvol prinsessenboontjes, snuifje zout

Voor de dressing: 3el. olijf- of saffloerolie, 1 teentje knoflook geperst, 1 el geroosterd sesamzaad, 1 el. citroensap, 1 el rijststroop, 1 el graantjes- of mierikswortelmosterd, snuifje zeezout en zwarte peper. Meng alle ingrediënten met een klopper.

Breng water met een snuifje zout aan de kook en blancheer daarin de boontjes 2à3 min tot ze beetgaar zijn. Laat ze even schrikken onder koud stromend water. Serveer met de pittige mosterddressing.

Smakelijk! An