Groentensprokkel week 23

P1020016comp

Beste abonnee,
Deze weken weer 9de klas Steinerschoolstagiairs aan het werk op de boerderij; mooi om te zien hoe ze in die paar weken groeien, hoe ze leren om zich met hun werk te verbinden en er voor te gaan. Dat een bed van 150m wortelen lang is om te wieden, maar dat het samen toch wel vooruit gaat, en het ook wel voldoening geeft als de rijen worteltjes daar helemaal opgelucht en onkruidvrij staan te pronken. Dat stallen uitmesten er ook bijhoort, en boontjes planten, en kolen en tomaten en paprika’s schoffelen, en sla oogsten, en aardbeiconfituur helpen maken. En dat onze aardbeien en koekjes wel lekker zijn.

P1020038comp
Terwijl Clément vandaag jullie pakket hielp maken, schreef Louis zijn ervaring voor jullie neer:

‘ Biodynamische landbouw gaat niet enkel over gezond wezen en milieuvriendelijk eten, het is een bijeenkomst van mensen, een groep mensen die verbonden zijn met hun groenten en fruit, met hun kippen en koeien. Ik heb deze stage niet enkel ervaren hoe het is om voedsel te telen, maar hoe het is voedsel te begrijpen. Dat er meer is dan gewoon een wortel of een tomaat, het is samenkomst en ervaring die een biodynamische boerderij in leven brengt. Het gaat om het conserveren van en het deelnemen aan de levenscyclus.
Het respect voor de tederheid van de natuur is iets wat ze
in de Zonnekouter in elke handeling onthouden en gebruiken.
Dank u voor deze leerzame stage.’
En de koeien keken en zagen dat het goed was…

Samenstelling pakket

Klein: boswortel, sla, van de Zonnekouter; andijvie van de Kollebloem; radijs (B), broccoli (Es), Chinese kool (B) via Biofresh
Groot: sla van de Zonnekouter; koolrabi, andijvie van de Kollebloem; radijs (B), broccoli (Es), spinazie (B), wortelen (B), courgette (B) via Biofresh
Gemengd: rucola, andijvie van de Zonnekouter; wortelen (B), courgette (B), abrikozen (F); appelsien (Es), banaan (Do FT) via Biofresh
Fruit: abrikozen (F), appelsien (Es), kiwi (It), pompelmoes (F) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de rozijnenbrood; 3de rijstbrood
Aardappelen: juliette (vastkokend) van ‘t Livinushof

Recepten

Rucola pasta
Nodig (2 pers): 200 g pasta, 1 bosje rucola, 2 tomaten (of zongedroogde tomaatjes), 2 teentjes look, wat pijnboompitten, 2 el pesto, olijfolie, peper, zout, evt wat feta
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes. Kook de pasta, pers de knoflook of snij fijn.
Wanneer de pasta bijna gaar is bak dan de knoflook even aan in de olijfolie, voeg hier de rucola en tomaat bij en roerbak even kort. Voeg dan de pesto erbij en breng op smaak zout en peper. Serveer de saus met de pasta en strooi als laatste de pijnboompitten erover met evt wat verbrokkelde feta.
Chinese kool met cashewnoten
Nodig: 500 g Chinese kool, 1 rode Spaanse peper, 100 g gezouten cashewnoten, 1 el Chinese sojasaus, 1 el azijn, 1/2 el vloeibare honing, zonnebloemolie
Snij de Chinese kool in repen, was deze en laat uitlekken. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes.Verhit wat olie in de wok en bak de cashewnoten in ± 2 minuten goudbruin; schep ze uit de pan op een bord.
Fruit de peper in de resterende olie, schep de Chinese kool erdoor en roerbak ± 5 minuten tot de kool is geslonken. Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing. Roer dat met de cashewnoten door de kool en verwarm alles goed. Lekker met Chinese eiermie.
Broccolisalade
Kook de broccoli bijtgaar. Maak een sausje van 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels kwark, ½ theelepels curry en een mespunt zout, en giet dit vlak voor het opdienen over de afgekoelde broccoli. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over (bieslook, peterselie, pimpernel), en eventueel wat kleine stukjes tomaat, augurk of gekookt ei.

Smakelijk! An