Groentensprokkel week 10

Beste abonnee,

Het teeltseizoen begint stilletjesaan op gang te komen.
In de tunnels werden een tijdje terug de eerste teelten rechtstreeks gezaaid:
raapsteeltjes, radijzen en vroege wortelen.
Ondertussen zijn we opnieuw gestart met de opkweek van ons plantgoed:
de eerste kisten sla en rucola staan in onze ‘couveuse’.
Daar worden ze dagelijks opgevolgd op vlak van kiemtemperatuur en vocht, de twee noodzakelijkste behoeften van het zaad. Vanaf dit jaar mag ik de opkweek onder mijn hoede nemen – Walter geeft de scepter door – en daar ben ik bijzonder blij mee. Momenteel staan de eerste kisten sla en rucola er. Vandaag heb ik de tomaten gezaaid en hen een plekje gegeven op het verwarmde zandbed. Het is telkens spannend afwachten en hopen dat de natuur haar werk doet, met ons boeren als verzorgers…
En gelukkig is Walter er om over mijn schouder mee te kijken.

Voor wie zichzelf, gezin of partner graag eens laat verzorgen wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om het hoevetoerisme van onze collega-Vroenteboeren van De Kollebloem voor te stellen.
Wil je eventjes onthaasten? Dan kom je op deze prachtige plek in St-Lievens-Esse ongetwijfeld helemaal tot rust!
De Kollebloem beschikt over 3 sfeervolle kamers voorzien van alle nodige comfort.
Gastvrouw Leen is gepassioneerd bezig met biologische voeding en maakt vol liefde een uitgebreid ontbijt met vers bereide sappen en vegetarische of veganistische maaltijden. Ze gebruikt hiervoor hoofdzakelijk producten rechtstreeks van de boerderij, van collega-bioboeren in de regio (onder andere van ons dus!) en fair traide producten.
Een aanrader! We waren dan ook zo vrij om een kaartje met de voorstelling van hun B&B in je pakket te steken (voor de voedselteams: ze liggen in het team, ook voor wie net deze week geen pakket neemt…)
www.kollebloem.be

Warme groeten,
Katrien

Samenstelling pakket

Met onze laatste veldsla!
Klein: veldsla van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; rucola van Hebben; aardpeer van D’Haens; wortelen van Livinuhof en via Biofresh; pastinaak via Biofresh
Groot: veldsla van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; rucola, paksoi van Hebben; aardpeer van D’Haens; wortelen van Livinuhof en via Biofresh; savooi van Milles Couleurs; pastinaak via Biofresh
Gemengd: postelein, prei van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; aardpeer van D’Haens; appel topaz van Van Eykeren; peer Conference van Ter Linde; wijnsien moro(It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer Conference van Ter Linde; wijnsien Moro (It), kiwi (It), pompel (It) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de zonnepitbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 13/3

Recepten

Risotto met vergeten groenten en gember
Nodig: 75 g ui, 250 g risottorijst, 2 dl witte wijn, 1,1 dl kippen- of groentenbouillon, 200 g aardperen, 200 g koolraap, 200 g pastinaak, 1 el gember, 5 cl room, boter, olijfolie, peper & zout
Schil de groenten en snij ze in reepjes van 3 – 4 mm dik. Bak ze in boter, zoals men aardappeltjes bakt. Kruid met peper en zout.
Risotto: laat de fijngehakte ui glazig worden (niet kleuren). Voeg de rijst toe en roer ongeveer 2′. Deglaceer met witte wijn en laat verder koken tot hij verdampt is. Voeg dan de bouillon toe. Zet een deksel op de pan en laat op zacht vuur in ca. 20′ gaar worden. Voeg de room, de knapperig gebakken groenten en de in fijne stukjes gesneden gember toe.

Pastinaaksoep
Nodig: 1 kleine pastinaak,1 kleine goudrenet, olie, 1 uitje, bouillon, zout
Boen de pastinaak, schil de appel en snijd beide in blokjes. Snipper het uitje en fruit in olie. Voeg de pastinaak en appel toe en bak nog even. Voeg bouillon toe zodat de groenten net onder staan. Kook een kwartiertje. Pureer goed met de staafmixer. Voeg naar smaak zout en water toe en eventueel wat room aan tafel.

Kruidige topinamboer (= aardpeer)
Nodig: 500 gr topinamboer, 1 teentje knoflook, 1 ui, 2 el. zonnebloemolie, 3 el. tomatenpuree, 2 dl water, 2 tl. oregano, 2 tl. Lavas, 1 el. tamari
Snijd de topinamboer in plakken van 1 cm dik. Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat nog een paar minuten fruiten. Roer af en toe om. Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.