Groentensprokkel 45

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Kwaliteitsvolle levensmiddelen met een eigenheid. Het is een eigenaardig thema. Voor ons op de Zonnekouter een levendig thema die ons sterk bezighoudt. Groentes met karakter of een identiteit; ik merk dat in mijn omgeving sla soms gewoon sla is en spruiten gewoon spruiten. Met wijn is het anders. Iedereen die wel eens een glas wijn drinkt, maakt graag cirkeltjes met het glas en ruikt er even vluchtig aan om bepaalde aroma’s op te vangen. Het is geen onzin. Het product wijn erkennen we als weerspiegeling van een heleboel factoren die de wijn een identiteit geven zoals vakmanschap, terroir, grondsoort, weersomstandigheden, druivensoort… Met kaas is het ook zo een beetje. Een echte rauwmelkse kaas is het resultaat van vakmanschap, koeienras, voeding, streek, grasland… Hoewel het voor sommige gewoon een substantie is met een smaak die misschien kan nagemaakt worden met allerlei andere voedingsmiddelen, al dan niet met technologische kunstgrepen.
Onze groentes aanzien we ook als zo’n product en in de manier waarop we ze verbouwen, willen we ze ook die eigenheid meegeven. De grond waarop we afwisselend groentes en grasklaver telen, de koeien die hiervan profiteren en de bodem verzorgen, onze zandgrond, de zaadvaste rassen waarvoor we kiezen, het zaad dat we veelal zelf vermeerderen. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat wanneer we als boer een krop sla in de winkel leggen of in het pakket steken, dit niet zomaar een krop sla is maar een krop sla die door onze hand gevormd is.
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: daikon, groene paprika, warmoes en kervel van de Vroente-Zonnekouter; Oxhella wortel van ’t Groenlof Hof; bloemkool van Beaucarne
Groot: daikon, pompoen, groene paprika, roodlof, warmoes, kervel en spruiten van de Vroente-Zonnekouter; Oxhella wortel van ’t Groenlof Hof; bloemkool van Beaucarne
Gemengd: daikon, prei en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van Beaucarne; appel Jonagold van Van Eykeren; kiwi (It) en druif Salamita (It) via Biofresh
Fruit: appel Jonagold en peer Conference van Van Eykeren; kiwi (It) en druif Salamita (It) via Biofresh

Recepten

Wortel-daikon salade voor 2 personen
Nodig: 150 gram wortel, 50 gram daikon, 1 appel, 25 gram rozijnen, 25 gram noten. Voor de dressing: 2 eetl. citroensap, 1 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. dille, snufje peper
Laat de rozijnen een kwartier wellen. Rasp de wortel en daikon grof en snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Maak een dressing van citroensap, sinaasappelsap, peper en dille. Voeg de rozijnen toe aan de wortel en daikon en meng de dressing erdoor. Serveer met een graansoort en een gebakken groente als bloemkool of broccoli.

Ovenschotel met warmoes
Nodig: 1 kg. warmoes fijngehakt, olijfolie, 100 g ricotta of witte kaas, 3 eierdooiers, 500 g champignons in plakjes, 1 teentje knoflook fijngehakt, 30 g Parmezaanse kaas, broodkruim, peper en zout.
Stoof de champignons in olie in de wok. Voeg de warmoes toe, roer alles en neem de pot van het vuur. Voeg de witte kaas en de parmezaan toe, kruid met peper en zout, en klop de eierdooiers erdoor. Wrijf de ovenschotel goed in met olie en bestrooi hem ook met een deel van de broodkruim. Doe het mengsel in de ovenschotel, strooi de rest van de broodkruim erover en sprenkel er ook wat olie over. Doe gedurende 30 a 40 min. in een voorverwamde oven op 190 graden.