Groentensprokkel 44

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De koude is toch wel duidelijk voelbaar. We moeten al weer een extra trui aan trekken om niet te verkleumen. We zouden dan wel denken dat met de vorst de groenten op het land er al snel van zouden afzien, maar doordat de grond zelf gelukkig nog warm genoeg heeft, kunnen de groenten zich nog sterk houden. Enkele gewasjes buiten (nog te kleine spinazie en venkel) zullen we ook nog even afdekken onder een ‘dekentje’ om hun voetjes wat langer warm te houden, zodat het bodemleven langer actief blijft en voedingsstoffen blijft vrijmaken voor de planten, dan kunnen die misschien nog wat verder groeien.
De wissel van temperaturen en dus ook seizoen is nu wel goed zichtbaar in het aanbod. De tomaten, courgetten, paprika’s maken plaats voor postelein, witloof, savooi, rapen, aardperen, noem maar op. De laatste frambozen gaan het fruitpakket in, want dat is dan wel een fruitje dat afziet bij de eerste vorst. In de serre worden de laatste tomatenplanten opgeruimd en zullen binnenkort ook de paprikaplanten plaats moeten maken voor nog meer winterse veldsla.
Het is boeiend om te zien hoe de seizoenen veranderen in het aanbod. Door zelf bezig te zijn met het samenstellen van het pakket, bestellingen te doen voor de winkel en de groenten ook uit te stallen op de Lousbergmarkt, sta ik niet stil bij wat er niet is, maar zie ik hoeveel er altijd wel is. De appreciatie voor wat het land ons geeft is veel groter geworden, waardoor ik de groenten waar wel naar gevraagd wordt, maar niet in seizoen is, niet mis. Het plezier is dan nog zo veel groter wanneer plots een primeur van het seizoen in onze rekken komt. Door de zomergewassen zijn het witloof, de aardperen en de veldsla even uit mijn gedachten gegaan, waardoor ze nu zoveel meer zullen smaken wanneer ik ze terug op mijn bord zal krijgen. De koude brengt mij dus ook een warm verlangen. Een warmte waarmee wij de groenten met liefde zullen blijven telen, zodat ook jullie die kunnen voelen op jullie borden!

Laat het smaken,
Judith

Samenstelling pakket

Klein: radijs, postelein, savooi en prei van de Vroente-Zonnekouter; gele paprika van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem
Groot: radijs, postelein, savooi, prei en rode paprika van de Vroente-Zonnekouter; gele paprika van de Vroente-Ourobouros; knolselder, pastinaak en boterraap van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: postelein en savooi van de Vroente-Zonnekouter; gele paprika van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem; appel Elstar van Van Eykeren; satsuma (It, zoete, pittige toets) en avocado Bacon (Es) via Biofresh
Fruit: appel Elstar van Van Eykeren; framboos van Vandevoorde; clementine (It), satsuma (It, zoete en pittige toets) en avocado Bacon (Es) via Biofresh

Recepten

Aardappel-knolseldergratin
Nodig: 1kg vastkokende aardappelen, 1 knolselder, 1 teentje knoflook, 1el tijm, 4 eierdooiers, 300ml room, paneermeel, boter, peper en zout
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een ovenschaal in met boter en wrijf ook in met een half teentje look. Schil de aardappelen en de knolselder en snij ze in dunne plakjes. Meng met de tijm en doe het geheel in een ovenschaal. Roer de eierdooiers los met de room, peper en zot. Giet over de groenten en druk goed aan. Dek af met bakpapier en zet voor een uur in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Bestrooi tot slot met paneermeel en enkele klontjes boter en laat nog even gratineren in de oven.

Penne en savooi
Nodig: 300g penne, 1 savooi, 400g champignon, 2 ajuinen, 100g geraspte kaas, 2 teentjes look, peper en zout, naar keuze eventueel 250g spekblokjes
Kook de pasta beetgaar. Snij de savooi in twee en verwijder de harde kern. Snij ze vervolgens in fjine reepjes. Kook de kool beetgaar in licht gezouten water en laat nadien goed uitlekken. Snij de champignons in plakjes. Snipper de ajuinen fijn. Bak naar wens de spekjes krokant in een hete pan. Haal ze uit de pan en bak de ajuin glazig. Voeg vervolgens de champignons toe en voeg op het laatste de geperste look toe. Breng op smaak met peper. Meng de pasta met de kool, spekjes en de champignons en verdeel het geheel over een ovenschaal. Strooi er de gemalen kaas over en zet een 15tal minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.