Groentensprokkel 43

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is me wat, Marie en Arne op reis. De dieren roken het al op voorhand: er is iets aan de hand, onze boer zal ons verlaten. Zoiets brengt altijd onrust, vaak gaan ze op zoek, willen ze mee…
De dag voor hun vertrek ontsnapten onze nieuwe biggetjes al dartel in mijn tuin. Ze kregen dan maar een elektrisch omheind perkje op de wei, waar ze naar hartenlust konden wroeten en niet meer aan uitbreken moesten denken. De ochtend na Arne’s vertrek vond Jan de koeien terug in de voedergang, gelukkig nog besluiteloos over waar ze naar toe zouden trekken. En de dag erna was hondje Jutta iets te enthousiast bij de biggetjes, botste met haar neus tegen ’t elektriekdraadje en schoot als een pijl uit en boog van het erf, spoorloos verdwenen. Dinsdagavond dan hadden de koeien er niet beter op gevonden dan hun drinkbak af te breken, waarop een grote fontein heel de stal onder water zette voor ik het in de gaten had… waarop Jan tussen zijn verhuis door één en ander probeerde te repareren, zodat we voorlopig we weer verder kunnen …
Ondertussen is Jutta teruggevonden en het water weggetrokken; nu is het spannend afwachten wat de schapen, kippen en paarden zullen uitsteken….
Hopelijk keert de rust wat weer in de kuddes. Wij hebben in ieder geval zo al genoeg omhanden op het land en in ons hoofd: alles tijdig geoogst krijgen voor markt, winkel en pakket; tomaten opruimen, veldsla planten, rucola zaaien (de laatste zaaiing van het jaar!), pakketten maken en voeren… gelukkig met wat extra handen ter ondersteuning, zo lukt het net!

Laat het jullie smaken! An

Samenstelling pakket

Klein: sla, venkel, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; chinese kool van de Vroente-Kollebloem; wortel van ’t Livinushof
Groot: roodlof, venkel, boontjes, courgette en pijpajuin van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; wortel van ’t Livinushof; rode kool van ’t Groenlof Hof
Gemengd: sla, paprika en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; wortel van ’t Livinushof; appel cox en peer conference van Van Eykeren; druif via Biofresh
Fruit: appel alkmene en peer conference van Van Eykeren; druif Italia en mango Osteen via Biofresh

Recepten

Warmoeslasagne
Nodig: 12 lasagnevellen, 1 stronk warmoes, 1 bokaal ingemaakte tomaten, 300g fetakaas, 4 stengels selder, 8 wortelen, 1/2l sojaroom, 500g seitangehakt, 4 teentjes look, 2 uien, oregano, geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 180°C. Versnipper de uit en hak de look fijn. Fruit de ui in de olijfolie tot deze glazig wordt. Voeg er dan de look en het seitangehakt aan toe en stoof deze nog even mee. Mix de tomaten tot pulp en voeg toe aan het gehaktmengsel. Laat dit mengsel 10 minuten doorkoken. Voeg er dan de fijngesneden wortelen, warmoes en selder aan toe. Breng op smaak met oregano, peper en groentebouillon. Laat het geheel doorkoken tot de groenten gaar zijn. Voeg er dan de sojaroom aan toe (indoen u voorgekookte lasagnevellen gebruikt, moet uw saus vloeibaarder zijn dan wanner u vers gekookte vellen gebruikt). Neem een middelgrote ovenschotel en smeer deze in met een laagje olijfolie. Leg er de lasagnevellen in en doe daarop een laag saus, leg daar weer een laagje pastavellen op. Snij de feta in dunne plakken en leg deze op de pastavellen. Bedek de feta met pasta, breng een nieuwe laag saus aan, leg vervolgens terug pastavellen en eindig met een dunne laag saus. Werk de lasagne af met geraspte kaas en zet de lasagne 20 minuten in de oven.

Speltsalade met pompoen, venkel en rode ui
Nodig: 6 à 800g pompoen, 1 venkel in ongeveer 8 partjes, 5el olijfolie, 3 rode uien in parjes, 1 geperst teentje knoflook, 200g spelt, sap van een halve citroen, 50g grof gehakte walnoten, geraspte parmezaanse kaas, handvol gesneden peterselie, peper en zout
Verwarm de oven voor op 190 graden. Halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd in stukken van 1,5 cm en verdeel over een grote. Besprenkel goed met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de pompoen goed met de olie bedekt is. Zet in de oven.
Kook ondertussen de spelt in ruim, gezouten water tot ze gaar is.
Voeg na 7 minuten de venkel, rode ui en knoflook toe aan de pompoen, met nog een eetlepel olijfolie, en roer goed door. Laat 20 minuten in de oven roosteren. Strooi dan de walnoten erover en zet nog eens 8 minuten in de oven, tot de groenten gaar en gekaramelliseerd en de walnoten licht geroosterd zijn. De salade kan warm of koud opgediend worden, indien koud laat dan de groenten afkoelen. Roer de gebakken groenten, walnoten, resterende olijfolie, citroensap, geraspte kaas, peterselie en het venkelgroen erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.