Groentensprokkel 32

Beste abonnee,

Het zit er weer aan te komen, ons jaarlijkse boerderijfeest!
Dit jaar valt dat op zaterdag 29 augustus, vanaf 14u. Allen van harte welkom!
De flyer vind je volgende week in je pakket.

Elk jaar moet er voor het feest een hoop geregeld en georganiseerd worden.
En ondertussen loopt alle andere werk gewoon door.
Tijdens de aanloop naar het feest is het soms wat trekken en sleuren
om alles rond te krijgen maar na het feest zijn we telkens voldaan en terug opgeladen door alle positieve energie die hier op de boerderij samenstroomt.
Het genot van samen iets op poten te zetten, de boerderij vol lachende mensen te zien en te merken dat alles altijd tot een goed einde komt schenkt vertrouwen en geeft zin om er iets moois van te maken.
We kunnen elk jaar rekenen op de hulp van een hele resem vrijwilligers / symphatisanten die meehelpen met de afwas, de bar, het eten, de opkuis enzovoort.
Mooi om de inzet van deze mensen te zien.
Al wie zich geroepen voelt om mee te doen mag een mailtje sturen naar dezonnekouter@skynet.be met als onderwerp ‘boerderijfeest’.

Geniet van deze mooi zomerdagen en graag tot dan!

Groetjes,
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: sla, rode paprika, boswortel, snijbonen, tomaten van de Zonnekouter; koolrabi van de Kolleboem
Groot: sla, groene en rode paprika, boswortel, rode biet, courgette, rucola, tomaten van de Zonnekouter; koolrabi, aubergine van de Kolleboem
Gemengd: tomaat, sla, boswortel, komkommer van de Zonnekouter; koolrabi van de Kollebloem; blauwe bes, rode bes van O’Bio; meloen Galia (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, stekelbes, witte bes van O’Bio; druif black magic (It), meloen Galia (Es) via Biofresh

Recepten

 Viswaterzooi met koolrabi of venkel
Nodig: 500g vis (zalm, lotte,…), garnalen, 2 wortelen, preiwit en/of ajuin, venkel of koolrabi, laurier, een teentje look, tijm, een weinig saffraan, 1l bouillon, 0,5 dl room, boter-bloemmengsel, voor de garnering: fijngehakte peterselie, bieslook of venkelgroen; citroen of limoen.
Snij de groenten fijn. Verwarm olie in een kookpot en stoof er al roerend de groenten in, samen met de kruiden. Giet er de bouillon bij en laat de groenten gaar worden. Lichtjes binden met het boter-bloemmengsel.
Snij de vis in stukjes, doe ze bij de bouillon (eerst de vastere, daarna de zachtere), en laat pocheren tot ze gaar is. Voeg op ’t einde room en garnalen bij. Garneer met de verse kruiden, en dien op met stokbrood.

Geroerbakte koolrabi (uit ‘Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten’)
Nodig: 1 koolrabi, 2 el olie, 1 rode peper, 2 teentjes look, zout & peper, 3 tl sojasaus, 3 tl sesamolie, pijpajuin
Snijd ongeveer een achtste deel van de onderkant van elke koolrabiknol en schil de rest. Snijd de koolrabi in schijfjes van 3mm. Stapel die op elkaar en snijd ze in juliennereepjes van 3mm dik.
Verhit de olie in een grote wok op middelhoge warmtebron. Voeg het pepertje toe en roerbak dit kort tot het pepertje donkerder geworden is. Doe er knoflook bij. Roer het één keer door, voeg dan de koolrabi, zout en peper toe. Schep dit om en zet de warmtebron iets lager. Roerbak dit alles 6 à 7′ tot de koolrabi net zacht is. Voeg sojasaus, sesamolie en pijpajuin toe. Schep het een paar keer om, dien dan meteen op.

Paprika’s met geitenkaas en couscous
Nodig: 100 g couscous, 3 dl groentebouillon, 25 g boter (bakboter), 1 el peterselie (fijngehakt), 2 teentjes knoflook, 16 zwarte olijven, 4 rode paprika’s, 4 tomaten, 225 g verse geitenkaas, olijfolie om te bakken, zout & peper
Doe de couscous in een schaal en giet de bouillon erover. Laat 5 minuten staan tot alle bouillon is geabsorbeerd en de couscous zacht is. Voeg boter, peterselie, knoflook, olijven, zout en peper toe en roer alles om met een vork. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Halveer de tomaten en leg in elke paprikahelft een halve tomaat. Schep de couscous rond de tomaten. Snijd de geitenkaas in 8 plakjes en leg midden in elke paprika een plakje. Bestrijk de paprika’s vanbuiten met olijfolie.
Gril 8-10 minuten direct op halfhoog vuur tot de paprika’s gaar en lichtgeblakerd zijn.
Serveren met sla.