Groentensprokkel 21

Beste abonnee,

Het is een drukke week!

Arne en ik hadden afgelopen winter bij het opstellen van het teeltplan alle vrije gaatjes opgevuld. Zo is er dit jaar wat meer productie.

Maar dat wil ook zeggen: meer werk!

Zo was er deze week veel oogstwerk, veel Zonnekoutergroenten dus in onze pakketten. Maar het andere werk staat ondertussen ook te dringen. Sla, venkel, princessenbonen en pompoenen planten, wortelen wieden, venkel schoffelen en ga zo maar voort. Ideaal voor Elian  en Lode, twee negende klassers uit de Steinerschool van Antwerpen, die we hier twee weken voluit mogen onderdompelen in ons landbouwleven: ze konden geen beter moment treffen!

En nu moet ik eigenlijk dringend weg naar de Collegiale Toetsing.

Dat is een initiatief van de BD-vereniging in Nederland. Bij Collegiale Toetsing nemen boeren met elkaar in een kleine groep de werkwijze van één van hen onder de loep. Onder leiding van een van de coaches van BD-beroepsontwikkeling beoordelen ze de stand van zaken. Als resultaat van zo’n gesprek zoekt de boer naar verbeterpunten voor de komende jaren. Dit project voor BD-kwaliteit heeft de ambitie om een deel van de controle via regels te vervangen door collegiale uitwisseling. Mensen die in het vak staan kunnen via gesprek tot ‘kruisbestuiving’ komen. Een opmerking van een akkerbouwer richting een glastuinder of een fruitteler naar een melkveehouder blijken vaak veel meer impact te hebben dan wanneer directe collega’s of onderzoekers adviezen proberen te geven. Op dat soort momenten ontstaan echt nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Deze keer gaat de Collegiale Toetsing door op de Wassende Maan.

Arne en ik zijn er voor de eerste keer bij. We zijn benieuwd!

Tot binnenkort!

Groetjes,

Katrien

Samenstelling pakket

Klein:  venkel, boswortel, spinazie, rode krulsla, radijs of rucola van de Zonnekouter; koolrabi  van de Kollebloem
Groot: venkel, boswortel, spinazie, rode krulsla, kropsla, rucola van de Zonnekouter; koolrabi  van de Kollebloem; zuurkool (Nl) via Biofresh
Gemengd: spinazie, boswortel, venkel van de Zonnekouter; koolrabi  van de Kollebloem;  aardbei van Vandevoorde, appel Elise (Nl) via Biofresh.
Fruit: aardbei van Vandevoorde; appel Elise (Nl), meloen (Ma), kiwi (It) via Biofresh
Aardappel: Agria  via Biofresh (de tweede portie van 2 kg)
Brood: 1ste:  voltarwe desem; 2de:  zonnepitbrood; 3de: roggebrood

Recepten

Koolrabi in room met koriander

Nodig: 1 koolrabi, 1 dl room, 3 el gehakte koriander, zout en peper, citroensap, nootmuskaat

Schil de koolrabi en snij in dunne repen. Kook de groente in gezouten water, laat uitlekken en houd ze warm. Verwarm de room en roer er de gehakte koriander door. Breng op smaak met zout, peper, geraspte nootmuskaat en citroensap, en voeg de reepjes koolrabi toe.

Pikante koolrabischotel met tomaten

Nodig: 2 koolrabi’s, 1 el olie, ½ tl komijnzaad, een snuf asafoetidapoeder (ofwel 1 teentje hard gebakken knoflook), 1 gedroogde rode peper, 3 tomaten, ontveld en fijngehakt, ¼ tl kurkumapoeder, ½ tl zout

Snijd het harde deel van de grove onderkant van de koolrabiknol, schil dan de rest. Snijd de koolrabiknol in vieren, zoals u een appel in vieren zou snijden.

Verhit de olie in een middelgrote pan op een middelhoge warmtebron. Voeg het komijnzaad toe, en daarna de asafoetida en peper. Roer dit kort tot de pepers donker worden – dit is een kwestie van seconden. Doe dan de koolrabi erbij. Roer een paar maal, voeg dan de tomaten toe. Doe er kurkuma, zout en 1 dl water bij. Roer dit door en breng het aan de kook. Sluit de pan, zet de warmtebron laag en laat dit alles 30 à 35 minuten heel zachtjes pruttelen, of tot de koolrabi zacht is (de punt van een mes moet er gemakkelijk in verdwijnen).

Sappig knapperige koolrabi met pit (www.odin.nl)

Nodig: 1 koolrabi, scheutje olie om in te bakken, 1 tl kerriepoeder, 1el. sojasaus

Schil de koolrabi en snijd deze in kleine blokjes. Bak de koolrabi 5 minuten in olie, voeg kerrie toe en laat nog een paar minuten bakken. Voeg de sojasaus toe, roer om en serveer bijvoorbeeld met rijst, couscous of bulgur en geroosterde noten.

Combinatie met wortel: snijd een paar wortels in dunne schijfjes, bak deze met de koolrabi mee.