Groentensprokkel 2

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag is alweer een magische dag. De eerste sneeuw valt zachtjes over onze boerderij. Exact op de dag waarop de eerste zaaiing van het jaar ingepland staat. Het witte sneeuwtapijtje op de serre verandert het licht binnenin, het voelt haast zondig om geluid te maken in die toegedekte driebeukige kathedraal. Elk geluid krijgt er nu een winterse galm mee.
Buiten in de knot-elzen vieren de puttertjes een feest, ze huppen van het ene naar het andere elzentrosje en peuteren er de zaadjes uit.

In dit heerlijke winterwonderland zou ik haast vergeten dat de radijsjes gezaaid moeten worden… Mijn gemoed krijgt alvast het juiste timbre als ik bedenk hoe de sneeuw ook haar werk verricht. Ze is er gewoon: zonder haastige spoed bedekt ze het land en doet ze haar arbeid. Zonder lawaai en drukte, bescheiden en volmaakt.
Ook zo neem ik me voor die eerste zaaiing van het jaar te doen. De ervaring leert me immers dat het loont om even stil te staan bij de gedachte dat je als boer een plek inneemt in het groeiproces van je gewassen. Het zaad gaat door mijn handen voor het in onze vruchtbare grond ontkiemt. Het lijkt op dagen als vandaag (in onze witte kathedraal) niet meer dan normaal dat ik het een zegen meegeef voor ik het toevertrouw aan mijn goede vriendin de Aarde.

Jan

De beste wensen voor 2021:
Met de start van dit nieuwe jaar wenst het voltallige Zonnekouterteam voor elke abonnee, klant en sympathisant dat onze zielen dit jaar nog eens gevoed mogen worden met ontmoetingen, muziek, dans én een gevoel van verbondenheid met elkaar en met de wereld waar we deel van uitmaken.

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, daikon en spruiten van de Vroente-Zonnekouter; kastanjechampignon van Chamrova; witloof van Vanderhauwert; wortel van de Blauwe Spie; rode kool van ’t Livinushof; quinoa en linzen van Hummus
Groot: veldsla, prei, daikon en spruiten van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabiet van de Vroente-Kollebloem; kastanjechampignon van Chamrova; witloof van Vanderhauwert; wortel van de Blauwe Spie; rode kool van ’t Livinushof; quinoa en linzen van Hummus
Gemengd: veldsla en daikon van de Vroente-Zonnekouter; kastanjechampignon van Chamrova; witloof van Vanderhauwert; wortel van de Blauwe Spie; linzen van Hummus; appel Jonagold en peer Doyenne van Van Eykeren; kiwi (It), clementine (Es) en avocado (Es) via Biofresh; fruitbeleg van O’Bio
Fruit: appel Jonagold en peer Doyenne van Van Eykeren; kiwi (It), clementine (Es), avocado (Es) en gedroogde abrikozen (Tr) via Biofresh; coulis van O’Bio

Recepten

Quinoa met daikon en geroosterde bietjes
8 rode bietjes, 1tl olie, 120g quinoa, 2el olijfolie, 1 el rodewijnazijn, 1 teentje look, 1 daikon in flinterdunne plakjes, 1 gesnipperd sjalotje, een half bosje gesnipperde peterselie, 120g feta, 1tl honing
Verwarm de oven voor op 180°. Doe de bietjes in een ovenschaal en besprenkel met de olie. Dek af met aluminiumfolie en zet 45min in het midden van de oven. Laat de bietjes afkoelen, pel ze en snijd in stukken. Kook intussen de quinoa gaar. Meng een eetlepel olijfolie met een halve eetlepel rodewijnazijn. Pers er de knoflook bij en meng het onder de quinoa. Meng de daikon met de bietjes, de sjalot en de peterselie. Verbrokkel de feta. Doe alles samen met de quinoa. Meng de rest van de olijfolie en de azijn met de honing en druppel deze dressing over de salade.

Witloof met linzen en mandarijndressing
Nodig: 150g linzen, 500g witloof, 3 mandarijntjes, 1 ui, 2 teentjes look, 6el olijfolie, 300ml groentebouillon, 2tl moster, 2el pistachenoten, 2el peterselie
Verwarm de oven voor op 225°. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui. Pers er de knoflook boven uit en laat mee fruiten. Voeg er de linzen en de bouillon aan toe en breng alles aan de kook. Kook de linzen in ongeveer 30 minuten beetgaar. Pers 2 mandarijntjes uit. Was het derde mandarijntje onder stromend water en snij in dunne plakjes met de schil. Snij het witloof in vieren. Leg ze op een bakplaat en bestrijk met olijfolie. Steek er de plakjes mandarijn tussen. Bestrooi met peper en zout en laat grillen in de oven voor ongeveer 10 minuten. Klop ondertussen een dressing van het mandarijnensap, de mosterd en 4el olie. Kruid met peper en zout. Schep de linzen en het witloof in een schaal, verdeel er de dressing en de pistachenoten over. Werk af met peterselie.